Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

"Succesvolle verzuimreductie dankzij 'fit' personeel"

Noordwest ziekenhuisgroep

Binnen de ziekenhuiszorg ligt het verzuimpercentage op 4,1 procent. De Alkmaarse Noordwest Ziekenhuisgroep heeft het percentage naar 3,8 procent weten terug te dringen.

Vanwege de groeiende uitgaven in de zorg moeten zorginstellingen op allerlei fronten efficiënter werken. Dat heeft ertoe geleid dat P&O manager Hans Krikke tegenwoordig het aansturen van het mobiliteitsbureau en beleidsmatige en strategische advisering tot zijn belangrijkste taken schaart.

Fit for the job

Alles draait om het ‘fit’ houden van personeel, maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gezond en op de juiste plek zitten? Krikke: 'Vroeger solliciteerde je voor een functie op een bepaalde afdeling en daar bleef je dan voor altijd werken. Maar onder meer vanwege wisselende capaciteitsbehoeften vragen we steeds vaker van medewerkers om ook inzetbaar te zijn voor andere afdelingen.' Zorgpersoneel wordt dus steeds vaker omgeschoold voor een andere functie én voor een andere afdeling.

Eigenrisicodragerschap

De druk op zorgpersoneel is dus groot. Tel daar de fysieke belasting en de stroom aan fusies bij op en zie daar alle ingrediënten voor toenemend verzuim. Ziekteverzuim staat dan ook structureel hoog op de agenda. 'We zijn eigenrisicodrager voor de WGA en de Ziektewet. Dat bleek voor ons financieel aantrekkelijker dan via UWV. Maar als je het zelf doet, is het van cruciaal belang dat je alles goed kunt monitoren en alles goed is ingeregeld. Anders riskeer je loonsancties.

Om dat allemaal goed te organiseren, moet je over zeer specialistische kennis beschikken'. Daarvoor heeft de ziekenhuisgroep Robidus aangetrokken. 'Op deze manier heb ik de handen vrij om me op mijn kerntaken te richten'.

“‘Eén procent daling in verzuim levert dit ziekenhuis een miljoen euro per jaar op."

Naast grip op verzuim besteedt Krikke veel aandacht aan verzuimpreventie en mobiliteit. 'Zo trainen we leidinggevenden in het voeren van verzuimgesprekken. Bij een ziekmelding treedt hij dan op als casemanager. Ook is er een opleidingsadviseur aangesteld die high potentials begeleidt naar een leidinggevende functie'.

In het interview met Hans Krikke leest u meer over hoe de ziekenhuisgroep omgaat met verzuim en inzetbaarheid.

LEES HET INTERVIEW
Wat zeggen andere opdrachtgevers over de samenwerking met Robidus? Lees meer klantverhalen.
Wilt u kennismaken met Robidus?
Peter Takken Accountmanager MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK
Hoe kunt u effectief het verzuim terugdringen binnen uw organisatie?
DOWNLOAD WHITEPAPER