Alles wat u als werkgever moet weten
Zwangerschaps-, geboorte- en ouderschapsverlof
Uw werknemer krijgt een kind. Weet u als werkgever waar de moeder en partner recht op hebben? Robidus zet de belangrijkste regels rondom het verlof voor u op een rij.
Verlof voor de
aanstaande moeder
De (aanstaande) moeder heeft rond haar bevalling recht op betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). De werkgever betaalt in deze periode het volledige loon door en vraagt ter compensatie een WAZO-uitkering aan bij UWV. Het verlof van de moeder duurt minimaal 16 weken: meestal 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof vanaf de dag van de bevalling.
De regeling omtrent het zwangerschaps- en bevallingsverlof lijkt heel simpel. Voor u als werkgever wordt de loondoorbetalingsverplichting gecompenseerd vanuit de wetgeving. Maar niet elke zwangerschap verloopt volgens het boekje. Wat betekent het bijvoorbeeld als de baby langer in het ziekenhuis moet blijven? We bespreken een aantal uitzonderlijke situaties in deze blog.
Ziekmelding door zwangerschap
Het kan gebeuren dat de (aanstaande) moeder ziek wordt tijdens de zwangerschap of de bevalling. Bij een ziekmelding in deze periode heeft zij recht op een Ziektewet-uitkering vanuit UWV.
Geboorteverlof partner
van de moeder
Beide partners dienen een gelijkwaardige rol te kunnen hebben bij de opvoeding van het kind. De overheid heeft een aantal regelingen in het leven geroepen om dit te stimuleren. We zetten hier de belangrijkste regelingen voor u op een rij.
Dag van de bevalling
Op de dag van de bevalling heeft de partner – indien het valt op een werkdag – recht op het calamiteitenverlof met behoud van het loon.
Na de bevalling
De partner krijgt na de bevalling een betaald geboorteverlof van eenmaal de arbeidsduur per week. De partner dient dit verlof op te nemen in de eerste vier weken na de geboorte van het kind.
Dit verlof wordt aangevuld met maximaal vijf keer de arbeidsduur per week. Het aanvullend geboorteverlof moet opgenomen worden in de eerste 6 maanden na de geboorte van het kind. De werknemer krijgt tijdens dit verlof 70% van uw dagloon uitbetaald (maar niet meer dan 70% van het maximum dagloon). Als werkgever kunt u hiervoor een uitkering aanvragen bij UWV. Het geboorteverlof en het aanvullend geboorteverlof zijn vastgelegd in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).
Ouderschapsverlof
Met de regeling (betaald) ouderschapsverlof stimuleert de overheid beide ouders om meer tijd met hun kind door te brengen, mede omdat hier nu
meer financiële ruimte voor is.
Eerste levensjaar
In het eerste levensjaar van het kind kunnen de moeder én de partner maximaal 9 werkweken betaald verlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet betaald ouderschapsverlof. De ouder ontvangt vanuit UWV een vergoeding van 70% van het dagloon, maar niet meer dan 70% van het maximum dagloon.
Tot achtste verjaardag
Er bestaat nog een aanvullende regeling rondom ouderschapsverlof. De wetgever kent hierbij geen financiële tegemoetkoming toe, maar veel cao’s voorzien wel in een gedeeltelijke loondoorbetaling. Dit verlof kan worden opgenomen tot de achtste verjaardag van het kind. Het verlof bedraagt maximaal 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. Is er betaald ouderschapsverlof opgenomen in het eerste jaar, dan wordt die periode in mindering gebracht op de duur van het ouderschapsverlof.
Wat maakt het benutten van de regelingen complex voor werkgevers?
- Berekenen van het door UWV te compenseren bedrag.
- Uitzonderingen op de regel: een bevalling gaat niet altijd volgens het boekje.
- Benutten Ziektewet bij ziekte als gevolg van zwangerschap en/of de bevalling.
Dienstverlening Robidus
Het Robidus SV Service Center helpt werkgevers bij het benutten van de regelingen rondom zwangerschaps- en geboorteverlof. Wij verzorgen de aanvraag en controleren de beslissing van UWV, onder andere op de juiste berekening. Indien nodig gaan wij namens uw organisatie in beroep, zodat u exact krijgt waar u recht op heeft.
Nieuws en blogs
Duurzame inzetbaarheid als dé strategische pijler voor CHRO’s: een investering in de toekomst
Het bieden van een integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt een steeds belangrijker thema voor organisaties door de stijgende werkdruk en de
Onderzoek Erasmus Universiteit: Werkgeluk en sociale veiligheid als wapens tegen verzuim
Gastblog: Martijn Hendriks van Erasmus Happiness Economics Research Organisation Verzuim daalt met 1 werkdag per fte per jaar als het
Mental Health Coach aan het woord: Lynn Slippens over mentale ondersteuning
𝘒𝘦𝘯 𝘫𝘦 𝘥𝘢𝘵? 𝘝𝘢𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯 𝘥𝘪𝘦 𝘻𝘸𝘢𝘢𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘢𝘢𝘯𝘷𝘰𝘦𝘭𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘯 𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦 𝘥𝘢𝘨𝘦𝘯. 𝘑𝘦 𝘳𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘶𝘪𝘵 𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘴 𝘦𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘭𝘪𝘫𝘬𝘵 𝘢𝘭𝘴𝘰𝘧
Download de whitepaper
Vul onderstaande gegevens in en u ontvangt de whitepaper kosteloos in uw mail.