Ruim honderd jaar geleden begonnen vijf ambitieuze artsen en de Zusters van Liefde St. Antonius. Vandaag de dag biedt het ziekenhuis, met meerdere locaties in het midden van Nederland, medische zorg van topklasse. Een intensieve en open samenwerking met patiënten staat centraal, zodat zij zelf de regie kunnen nemen over hun kwaliteit van leven. Ook de ruim 6100 werknemers krijgen regie: over hun eigen inzetbaarheid.
“In een grote organisatie als het St. Antonius Ziekenhuis zijn er altijd mooie HR-uitdagingen, die ga ik samen met mijn collega’s graag aan”, vertelt Carlijn Aalbregtse. Zelf heeft ze ruim dertien jaar ervaring binnen HR bij het ziekenhuis. Hiervan werkte ze de eerste zes jaar als adviseur bij het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis, later gefuseerd met St. Antonius. Hier kon ze zich specialiseren naar HR-adviseur Inzetbaarheid. “Momenteel adviseer en ondersteun ik onze leidinggevenden op het gebied van duurzame inzetbaarheid. We willen de lijnen kort houden en lange wachttijden, bij de bedrijfsarts of een psycholoog, voorkomen. Zo kun je proactief werken aan verzuim en inzetbaarheid. We geloven hier tevens in een actieve houding van werknemers en een samenspel met de leidinggevende als casemanager.”
“Werknemers moeten snel bij een specialist terecht kunnen,
weken wachten is niet wenselijk”
Verschillen per afdeling
“Binnen het ziekenhuis zie je verschillen tussen de afdelingen. Bij de eenheid Faciliteiten en Vastgoed is het verzuim heel hoog. Daarom werken we hier nu naast de bedrijfsarts met een praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB). De POB’er belt de verzuimende werknemer tussen dag negen en elf. Zo kunnen we een betere inschatting maken over de duur van het verzuim én met een gedegen advies komen. Ook voor de OK’s en de IC is een praktijkondersteuner aangesteld. Deze ondersteunt bij de spreekuren; zo zitten we korter op de bal en ontlasten we onze bedrijfsartsen”, legt Carlijn uit. Overigens is volgens haar één ding overal hetzelfde omtrent verzuim: “Werknemers moeten snel bij iemand terecht kunnen. Het is voor niemand wenselijk als ze weken moeten wachten op hulp. Daarom beschikken we over een speciaal team mentale ondersteuning, werknemers kunnen hier snel bij een coach terecht.”
“We maken werknemers bewust van hun eigen inzetbaarheid”
“Daarnaast werken we actief aan de duale regie en proactiviteit van onze medewerkers en leidinggevenden. Zo trainen we leidinggevenden omtrent de Wet Verbetering Poortwachter en op gespreksvaardigheden, waaronder de complexe dialoog. Ook ontwikkelen we een e-learning voor werknemers; zo weet een werknemer wat er van hem of haar verwacht wordt tijdens een verzuimtraject. Hiermee worden ze aan het denken gezet: wat kan ik nog wel doen en wat is inzetbaarheid voor mij?”, Carlijn vervolgt: “We doorlopen nu een selectieronde voor een nieuwe arbodienst, waarmee we per 1 januari 2023 tot een samenwerking willen komen. Met deze nieuwe arbodienst willen we realiseren dat we vanuit partnership kijken naar de inzetbaarheid van onze medewerkers, waarbij de bedrijfsartsen goed hun signalerende en adviserende rol kunnen invullen.”
Verzuimpercentage ongekend hoog
Corona, openstaande vacatures, een hoge werkdruk en zorg die ingehaald moet worden: de druk bij zorginstellingen is groot. Bij het St. Antonius Ziekenhuis is dit niet anders. “Wel staat de herstelruimte voor werknemers op nummer 1. De aandacht voor onze werknemers is erg belangrijk. Toch heeft de afgelopen periode ook bij ons impact gehad. Voorheen lag ons verzuimpercentage onder het landelijk gemiddelde. Nu ligt het rond de 7%. Dit willen we de komende tijd terugdringen. Onder andere door per organisatie-eenheid plannen te maken. Gericht op de risico’s en problemen die zich daar voordoen en samen met de managers en afdelingshoofden. Zodat alle neuzen dezelfde kant op staan en we met elkaar aan haalbare en realistische doelen kunnen werken.”
“Het is fijn om een spiegel voor te krijgen en onafhankelijk geadviseerd te worden”
Frisse blik en spiegel
Het St. Antonius Ziekenhuis werkt al jaren samen met Robidus. Carlijn: “Eens per kwartaal komen we samen. Hier kijken we naar ontwikkelingen in onze organisatie en in de branche. Het is fijn om een spiegel voor te krijgen, een onafhankelijke mening en advies van mensen die verder van onze organisatie afstaan. Zo kijken ze bijvoorbeeld welke leeftijdsgroep het meeste risico vormt. En hoe we Sterk in je Werk verder kunnen optimaliseren: ons interne opleidingsprogramma om werknemers fit for the job te houden.
“Robidus geeft ons al jaren duidelijk, doordacht en onderbouwd advies”
Ook is het St. Antonius al jaren eigenrisicodrager voor de WGA en de Ziektewet. “Hierbij zie je de deskundigheid van Robidus duidelijk. Bij elke aanbestedingsronde geven ze advies, wat altijd duidelijk, doordacht, zorgvuldig en onderbouwd is. Net als de bezwaar- en beroep trajecten die ze voor ons uitvoeren. Ik heb nooit iets aan te merken op wat ze aanleveren en ben zeer tevreden over al het werk.” Carlijn legt ook uit dat het fijn is om met kennisexperts samen te werken: “Alle mensen in ons team hebben hoogwaardige opleidingen gevolgd, net als de experts binnen Robidus. Het is dan fijn om te weten dat je schakelt met mensen die verstand van zaken hebben. Ook vinden we het, op alle fronten, een echte samenwerking die ons financieel voordeel, inzicht en tijd oplevert.”
Benieuwd wat Robidus voor uw organisatie kan betekenen?
Neem contact met ons op.