Voorkomen is beter dan verhelpen

Verzuimpreventie

Verzuim voorkomen is beter dan verhelpen. Werken aan de eigen inzetbaarheid is iets dat de werknemers zelf kunnen doen, maar als werkgever kunt u ze op weg helpen met de juiste ondersteuning. Aan de hand van de weg van arbeidsperspectief werkt Robidus elke dag aan de inzetbaarheid van werkend Nederland.

Verzuim als gevolg van stress

De stress-gerelateerde klachten onder werknemers nemen toe, en dat leidt ertoe dat het verzuim in Nederland stijgt. Dit heeft met een aantal factoren te maken, zoals wijzigingen op de arbeidsmarkt en in de toenemende taak van mantelzorg, technologische veranderingen, een verstoring van de werk-privébalans en toenemende vergrijzing.

Verzuim als gevolg van stress

Het welzijn van werknemers in kaart

*Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (2021)

20%

van de werknemers ervaart burn-out klachten.

41%

van de werknemers geeft aan dat er (aanvullende) maatregelen nodig zijn om de werkdruk en de werkstress te verlagen.

Robidus Dots
Verzuim voorkomen als HR-professional

*Bron data: Factsheet Arbobalans 2022

Verzuim voorkomen als HR-professional

Het goede nieuws is dat veel werkgevers gezondheidsprogramma’s aanbieden, of initiatieven doorvoeren zoals fruitmanden en gezond eten in het bedrijfsrestaurant. Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoert is de afgelopen 10 jaar gestegen van 46% naar 55%, en 35% heeft op dit moment een preventiemedewerker in dienst.

Deze cijfers zijn hoopgevend, maar toch blijft het verzuim stijgen. Het is dus tijd om het anders te doen en deze cirkel te doorbreken!

Wilt u weten hoe u hier als werkgever in kunt bijdragen?

Hoe helpt Robidus?

Onze specialisten helpen meer dan 600 werkgevers bij het voorkomen van verzuim. Dit doen we door op basis van data verzuimrisico’s binnen uw organisatie in kaart te brengen en vervolgens een organisatie-eigen aanpak te formuleren om die risico’s te beheersen.

Sluit de Robidus aanpak aan bij uw organisatie?
Lees meer over onze aanpak.

Hoe helpt Robidus

HR-professionals over Robidus