Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Kwart van de organisaties regelt Arbo-zaken zelf

Zo’n 70% van de Nederlandse organisaties maakt gebruik van een externe Arbo dienstverlener. De overige bedrijven hebben een eigen Arbo-dienst. Met name de grote bedrijven organiseren zelf hun arbo zaken.

Uit het rapport NPS Onderzoek Arbodiensten blijkt hoe Nederlandse organisaties omgaan met de verplichtingen uit de nieuwe Arbowet, die afgelopen juli is ingegaan. Bijna 21.000 bedrijven en instellingen hebben hun arbozaken niet op orde. Dit komt neer op bijna 4 procent.

Beoordeling Arbo-dienst

Zo’n 50.000 organisaties twijfelen of ze de komende 12 maanden bij de huidige Arbo-dienst blijven. De helft daarvan geeft al aan concreet stappen te zetten om te wisselen van arbodienstverlener.

Nieuwe Arbowet

Sinds 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet van kracht. De wet dient de betrokkenheid van zowel werkgevers als werknemers bij de arbodienstverlening binnen het bedrijf te vergroten. Ook preventie krijgt een belangrijke rol, zo dienen werkgevers een preventiemedewerker aan te stellen.

Lees meer over de Nieuwe Arbowet

Publicatie datum: 15 januari 2018
Wat doen werkgevers om werknemers inzetbaar te houden?

Over duurzame inzetbaarheid en een ‘vitale’ workforce wordt ontzettend veel gesproken en geschreven. HRpraktijk en Robidus onderzochten wat de Nederlands werkgever anno 2019 concreet in zijn eigen organisatie doet.

Download het onderzoeksrapport