Iedereen in de arbeidsomgeving krijgt er in meer of mindere mate mee te maken: werkstress. Werkstress is niet per definitie slecht, een bepaalde mate van werkdruk en stress kan leiden tot verbeterde prestaties. Wanneer iemand langdurig werkstress ervaart kan dit echter leiden tot grote gevolgen. Het verminderen van werkstress is een gedeelde verantwoordelijkheid voor zowel de werkgever als de werknemer. Als werkgever kunt u bijdragen aan de vermindering van stress door het creëren van een gezonde werkomgeving. In deze blog vertellen we u meer over de impact van werkstress, en hoe u als werkgever kan bijdragen aan de gezonde werkomgeving die stress vermindert en het welzijn van uw werknemers bevordert.
De oorzaken en gevolgen van werkstress
Werkstress heeft verschillende oorzaken en bestaat vaak uit een combinatie van factoren die zich zowel thuis als op de werkvloer kunnen voordoen. Door de combinatie van factoren kan het beheersen van werk stress bemoeilijkt worden. De persoonlijke factoren die bij kunnen dragen aan werkstress zijn bijvoorbeeld problemen in de privésfeer, het hebben van een ongezonde leefstijl of problemen met de mentale gezondheid. Ook een verstoorde balans in werk- en privéleven kan stress veroorzaken.Â
Op organisatorisch vlak vormt een hoge werkdruk vaak de grootste bron van stress. Strakke deadlines en een overschot aan taken kunnen hiervan de oorzaak zijn. Daarnaast kan onduidelijkheid een veroorzaker zijn van werkstress. Werknemers hebben behoefte aan duidelijke taken en verwachtingen. Gebrek aan autonomie en controle over het eigen werkproces dragen ook bij aan stress, evenals conflicten op de werkplek en verstoorde werk-privéverhoudingen.
De impact van werkstress kan erg oplopen en kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan fysieke problemen, zoals hoofdpijn en slaapstoornissen, maar ook aan mentale gezondheidsproblemen zoals angsten,depressieve gevoelens of overspannenheid. Op organisatorisch niveau zorgt werkstress voor een toename van ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Ook kunnen verminderde samenwerking en conflicten ontstaan, wat een goede werksfeer in de weg staat en op zijn beurt weer zorgt voor meer stress en minder efficiëntie en productiviteit in de organisatorische omgeving.
Belang van proactieve maatregelen door werkgevers
Gezien de impact van werkstress is het voor de werkgever van belang om proactieve maatregelen te nemen. De rol van werkgevers gaat hierin verder dan alleen het bieden van een fysiek veilige werkplek. Werkgevers hebben de taak om een omgeving te bevorderen waarin werknemers zich gesteund voelen in hun fysieke, mentale en emotionele welzijn. Werkgevers hebben ook wettelijke verantwoordelijkheden met betrekking tot werkstress. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) legt werkgevers de verplichting op om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen.
Wat u als werkgever kunt doen tegen werkstress
Draag bij aan een gezonde werk-privébalans
Een gezonde werk-privébalans is essentieel voor het verminderen van werkstress. Werkgevers kunnen actief bijdragen aan deze balans door passende maatregelen te treffen zoals het instellen van redelijke werkuren, het aanmoedigen van pauzes en vakantiedagen en het verminderen van overwerkverwachtingen. Het creëren van een cultuur waarin werknemers niet alleen worden aangemoedigd om werk te leveren, maar ook om voldoende tijd te besteden aan rust en ontspanning, draagt bij aan een gezonde werk-privébalans.
Bied flexibele werktijden aan
Ook het implementeren van flexibele werktijden kan zorgen voor verminderde werkstress. Werknemers krijgen hierdoor meer controle over hun werkschema, waardoor ze hun dag beter kunnen aanpassen aan persoonlijke behoeften en verplichtingen. Flexibiliteit in werktijden vermindert niet alleen stress door strikte werkroosters, maar het verhoogt ook de efficiëntie door werknemers in staat te stellen te werken op momenten waarop ze het meest productief zijn. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om de werkplek aan te passen aan individuele voorkeuren, wat kan bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé.
Zorg voor voldoende professionele ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden
Ten slotte zijn professionele ontwikkeling en groeimogelijkheden belangrijk voor zowel de ontwikkeling van werknemers als het verminderen van stress. Door het aanbieden van trainingen, workshops en educatieve programma’s wordt een ondersteunende omgeving gecreëerd. Werknemers aanmoedigen hun vaardigheden uit te breiden kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Dit heeft een positief effect op de werktevredenheid en kan hierdoor stressverlagend werken. Door een ontwikkelingscultuur te bevorderen, investeren werkgevers niet alleen in het succes van individuele werknemers, maar ook in het creëren van een veerkrachtige en motiverende werkomgeving.
Hoe Robidus kan helpen bij werkstress
Een te hoge mate van werkstress kan verzuim tot gevolg hebben. Dit wilt u als werkgever zoveel mogelijk beheersen. Hier kan Robidus u helpen. Op onze website bieden we informatie over ziekteverzuim en verzuimbeheer. Daarnaast kunt u als werkgever voor uw werknemer hulp inschakelen bij Lifecheck, een initiatief van Robidus. Deze coaches kunnen uw werknemers helpen bij werkstress. Omgaan met stressniveaus is voor iedereen anders. Onze coaches maken een plan op maat voor iedere werknemer.