Verzuimpreventie is een cruciaal onderdeel om uw werknemers duurzaam in te kunnen zetten in uw organisatie. In de afgelopen jaren is het ziekteverzuim behoorlijk gestegen. Dit zorgt niet alleen voor veel uitval, maar ook dat de werkdruk van de overgebleven werknemers hoger wordt. Dit met alle gevolgen van dien. Het is daarom niet alleen van essentieel belang om het verzuimende werknemers goed en snel terug te begeleiden naar hun werk, maar ook om in te zetten op preventie.
Uw werknemer draagt zelf verantwoordelijkheid in het voorkomen van verzuim, maar bij u als werkgever ligt ook een grote verantwoordelijkheid om het welzijn van werknemers te waarborgen. Verzuim kan verschillende oorzaken hebben, maar in veel gevallen ligt er een niet-medische reden aan ten grondslag. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2022 blijkt dat in 27,3% van de gevallen een te hoge werkdruk de oorzaak is van verzuim.
Het belang van verzuimpreventie voor werkgever en werknemer
Het inzetten op verzuimpreventie is voor zowel u als werkgever, als voor uw werknemer dus van belang. Allereerst is voorkomen beter dan genezen: door risico’s tijdig te signaleren en aan te pakken voorkomt u dat ze vervelende gevolgen hebben. Daarnaast zorgt preventie voor een kostenbesparing voor uw organisatie, doordat de kosten van verzuim, ziekte en letsel voorkomen worden. Inzetten op verzuimpreventie kost u in eerste instantie tijd en energie, maar is absoluut een investering in de toekomst van uw organisatie en het welzijn van uw werknemers.
Een te hoge werkdruk vormt een belemmering voor het welzijn en de productiviteit van uw werknemers. Preventie is daarom vooral belangrijk om hun gezondheid en welzijn te verbeteren en hun productiviteit te verhogen. Door preventief in te zetten op verzuim voorkomt u de gevolgen die een te hoge werkdruk – of andere redenen voor verzuim – met zich meebrengen.
Werknemers die genoeg mogelijkheden hebben voor fysieke en mentale steun, zijn gemotiveerder, gezonder en krijgen minder snel last van ziekte. Werknemers die zich op hun plek voelen en gemotiveerd zijn voelen zich meer betrokken bij de organisatie, wat hun productiviteit verhoogt. Dit alles helpt uw organisatie om werknemers duurzaam in te zetten en talent te behouden.
Hoe uw organisatie verzuim kan voorkomen
Door proactief te handelen kunt u verzuim voorkomen in plaats van verhelpen. Daarom is het belangrijk om te sturen op gezondheidsmanagement. Wat biedt uw organisatie aan om de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers te bevorderen? Stimuleer werknemers bijvoorbeeld om in de pauze te wandelen, of haal een coach in huis om in de gaten te houden hoe medewerkers zich voelen en daar het gesprek over aan te gaan. Door hier aandacht aan te besteden garandeert u dat uw werknemers fit genoeg zijn om hun werk te blijven uitvoeren.
Daarnaast kunt u als werkgever kosten voorkomen door de arbeidsmobiliteit te verbeteren en casemanagement te prioriteren. Een medewerker die een functie uitvoert die bij hem of haar past, presteert immers beter en wordt minder snel ziek. Ook is het belangrijk dat uw organisatie een duidelijk verzuimbeleid heeft waarvan alle betrokkenen op de hoogte zijn. Alleen dan kunt u proactief handelen en de kennis binnen de organisatie over wat wel en niet mag omtrent verzuim effectief toepassen.
Het is belangrijk om hier niet alleen te werken met losse initiatieven. Verzuimpreventie werkt het beste als dit op strategisch niveau wordt geregeld. Zorg er dus voor dat verzuimpreventie een onderdeel is van het strategische HR-beleid van uw organisatie. Door verzuimpreventie te integreren in uw HR-beleid, legt u een stevige basis voor een gezonde en productieve werkomgeving.
Verzuimbeheersing door Robidus
Bij Robidus geloven we dat effectieve verzuimbeheersing onmisbaar is om duurzame inzetbaarheid van werknemers te garanderen. Door in een vroegtijdig stadium te handelen verkleint u risico’s, voorkomt u onnodige kosten en draagt u bij aan het arbeidsperspectief van uw werknemers. Zo kunnen zij zich op een gezonde manier blijven inzetten voor uw organisatie.