Gedegen timemanagement: belangrijkste remedie tegen stress op de werkvloer?
“Mijn werknemer die altijd zo bevlogen klanten bediende, laat steken vallen. Hij levert alleen nog kwantiteit zonder de kwaliteit die we gewend waren. Wat kan er aan de hand zijn en hoe ga ik hiermee om?”, aldus leidinggevende Peter die om advies vraagt aan de Robidus consultant. Vorig jaar had Peter namelijk ongeveer hetzelfde met een werknemer die voorheen het ene creatieve idee na het andere uitwerkte, en midden in een drukke periode ineens een enorm ‘writers block’ leek te hebben die maar niet kleiner werd. Toen hij destijds stelde dat stress simpelweg een kwestie van tijdmanagement is, viel dat niet in goede aarde. Dit keer wil hij het beter aanpakken. Maar hoe?
Zoals Peters werknemer hem vorig jaar gepikeerd doch haarfijn uitlegde, lost timemanagement niet alles op. In het kader van (duurzame) inzetbaarheid en gewenste positieve bedrijfsresultaten is het belangrijk niet alleen de mogelijkheden maar ook de beperkingen van tijdmanagement te (h)erkennen. We gaan met Peter in gesprek over wat werkgevers én werknemers nog meer kunnen doen om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken.
Genoeg ‘rust’ zorgt voor minder stress
Tijdmanagement viert hoogtij. Als we onze tijd goed managen, kunnen we nóg meer doen in nóg minder tijd. Zowel op ’t werk als thuis. De vraag “Hoe gaat het?” lijkt een retorische vraag te zijn geworden, waar we graag “goed” en “lekker druk” op antwoorden. Lees vooral het woord ‘lekker’ voorafgaand aan druk. Rust lijkt een vies woord te zijn geworden. Meer dan ooit staan we de hele dag ‘aan’, zijn we bereikbaar voor iedereen. Terwijl de wetenschap keer op keer bewijst dat een continu verhoogd stressniveau niet goed voor ons is. Wisselen we spanning en ontspanning af, dan geven we de ruimte aan creativiteit, het afwegen van voor- en nadelen, het overzien van gevolgen en het zien van het totaalplaatje. Bovendien geven we lichaam en geest de nodige hersteltijd.
Stop met multitasking
Multitasking heeft nadelige gevolgen voor werkplezier, persoonlijke relaties, geheugen, gezondheid én effectiviteit. Door onze aandacht snel te verschuiven van de ene naar de andere taak lijken we veel tegelijk te kunnen doen, maar niets is minder waar. We kunnen onze aandacht maar op één taak richten, dat is vanuit de psychologie al lang bewezen.
Neem dagelijks (adem)pauzes
Pauzes geven lichaam en geest een moment van herstel, tenminste als de pauze niet in het teken van werk staat. Ga tijdens de lunchpauze naar buiten voor een wandeling en plan tussen alle werkzaamheden door eens een minuutje aandachtig ademhalen. Dat geeft niet alleen nieuwe energie, maar ook een moment om te ervaren hoe het met ons gaat.
Leef gezond
Wees alert op factoren die de mentale en fysieke gezondheid kunnen beïnvloeden. Gebruik alcohol met mate, gebruik geen drugs, neem een goede slaaphygiëne in acht, eet gezond en beweeg.
Voer regelmatig een goed (inzetbaarheids-)gesprek
Een tevreden werknemer met goede mentale en fysieke gezondheid is productiever. Om zowel het werkgeluk als de goede gezondheid te behouden, is het aan te raden regelmatig met elkaar te evalueren. Zijn er nog voldoende energiegevers om de energievreters te lijf te gaan? Als Peter vinger aan de pols houdt, slaat de werkdruk van zijn medewerker misschien niet om naar werkstress. En kan hij ziekteverzuim en verder dalende resultaten voorkomen.