Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Werknemers aanspreken op hun ongezonde leefstijl?

Een blog van Robidus consultant Daniëlle Brokke

Als Robidus consultant spreek ik dagelijks met werkgevers over verzuimpreventie en arbeidsongeschiktheid. Tijdens één van deze gesprekken vroeg een HR-business partner of zij een werknemer mocht aanspreken op overgewicht of een ongezonde leefstijl. Deze vraag krijg ik als consultant vaker. Begrijpelijk, want welke vragen mag u als werkgever stellen aan uw werknemer en op welke manier brengt u een onderwerp als leefstijl ter sprake zonder de verhoudingen op scherp te zetten?

Uw werknemer in een formeel gesprek wijzen op overgewicht of leefstijl? Uit mijn ervaring zie ik dat dit vaak averechts werkt. Het zorgt er niet voor dat iemand na drie maanden topfit en een aantal kilo’s lichter weer op het werk verschijnt. Maar ook in een informele setting heeft het niet altijd effect. Vooral niet als een leidinggevende iemand er tijdens de lunch op aanspreekt en vervolgens zijn eigen broodje kroket opeet (het is helaas echt gebeurd). Sterker nog, u kunt zo de verhoudingen op scherp zetten en dat is wel het laatste wat u wilt. Bovendien betekent overgewicht of een ongezonde leefstijl niet direct meer ziekteverzuim. Het kan best zijn dat een fitte werknemer meer verzuimt. Dus wie spreekt u er dan op aan?

Initieer een gezonde leefstijl

Een effectieve en eenvoudige tip die ik kan geven: zorg ervoor dat de directe omgeving uitnodigt tot een gezonde leefstijl. Denk aan een gezond aanbod in de kantine en voldoende zit-sta bureaus (ook op de thuiswerkplek). En motiveer werknemers om meer te wandelen in een lunchpauze of op kantoor de trap te gebruiken in plaats van de lift. Uiteraard doet een goed voorbeeld volgen, dus laat leidinggevenden hier het goede voorbeeld in geven.

Gezonde leefstijl stimuleren? Ga voor een vitaliteitsprogramma

Werknemers echt motiveren om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en te behouden? Zet dan jaarlijks in op een vitaliteitsprogramma en betrek uw personeel hierbij. Vraag aan uw werknemers wat zij zouden willen en waar zij behoefte aan hebben. Betrek ze vervolgens bij de organisatie hiervan, het programma is er uiteindelijk voor hen. Als consultant heb ik al veel initiatieven voorbij zien komen: challenges, workshops, yoga-lessen, ondersteuning bij werkstress of collega’s die met elkaar wandelen of sporten. Denk bij dit programma ook aan ontspanning. Bij het ene bedrijf zag ik dat een werknemer een snelcursus schilderen gaf en in een andere organisatie gaf iemand diverse meditatie-workshops. De mogelijkheden zijn vaak oneindig. Ik vind het bijzonder dat er binnen een organisatie al zoveel talent in huis is. 

U kunt uiteraard ook externen inhuren om een gezonde leefstijl te stimuleren, maar maak ook gebruik van de passie en talenten van uw eigen werknemers. Organiseer bijvoorbeeld met een aantal werknemers een brainstormsessie of introduceer een ideeënbus.

Investeer in enthousiasme

Het werkt enorm inspirerend, motiverend en verbindend als werknemers hun passie voor hun hobby of talent kunnen delen op het werk. U zult zien dat het enthousiasme en de energie die daaruit voortkomen zich als een olievlek verspreiden. Ik adviseer deelname altijd vrijwillig te laten zijn. Het heeft geen zin om tijd en energie te steken in mensen die niet willen meewerken. Respecteer deze keuze dan ook. Juist dan creëert u maximale impact op de werknemers die wel actief willen werken aan hun inzetbaarheid en een gezonde leefstijl. 

En voor die ene werknemer met overgewicht of een ongezonde leefstijl? Als u een goede verhouding hebt, kunt u op een respectvolle manier het onderwerp ter sprake brengen. Als de werknemer ervoor open staat, kijk dan samen wat de werknemer aan hulp nodig heeft en hoe je hem verder kunt ondersteunen. Is de werknemer er nog niet aan toe? Maak dan de drempel om hulp te vragen zo laag mogelijk, zodat hij of zij u weet te vinden wanneer diegene wel actie wil ondernemen.

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

Online magazine verzuimpreventie

Verzuimpreventies: zet in op data

Wist u dat u binnen uw organisatie beschikt over waardevolle data om een verzuimbeleid te optimaliseren? De RI&E, het PMO en het verzuimprofiel zijn allemaal indicatoren waarmee u preventief kunt inspelen op verzuim. Benieuwd hoe? Onze verzuimspecialisten laten het in dit magazine zien middels data, tips en best practices.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.