Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Houd de regie, ook na een WIA-beoordeling

Is een arbeidsongeschikte werknemer nog onder behandeling? Dan wordt vaak een WGA van 80-100% toegekend, om de situatie nog even aan te kijken. Voor u en uw werknemer is de herbeoordeling na afronding van de behandeling dan belangrijk. Het kan onder andere financieel voordeel opleveren. Houd zelf de regie en zorg dat een herbeoordeling plaatsvindt. Lees in dit praktijkverhaal het verhaal van Hans.

Hans is 80-100% WGA-beoordeeld. Hiermee is hij arbeidsongeschikt, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt beoordeeld. Daarom ontvangt hij nu een WGA-uitkering. Hans is immers nog onder behandeling bij een specialist. Deze specialist vermoed dat de situatie van Hans zal verbeteren. Op basis van deze verbetering, kan hij straks gedeeltelijk arbeid verrichten.


Contact met casemanager

Een jaar na de bovenstaande beoordeling, belt de casemanager van Robidus met Hans. De casemanager vraagt hoe het nu met hem gaat. Ondanks alle effort en behandelingen is de situatie helaas niet verbeterd. Hans ervaart zelfs meer beperkingen dan een jaar geleden. Wat betekent dit voor zijn uitkering?


Herbeoordeling aanvragen bij UWV

Hans heeft nog geen oproep ontvangen van UWV voor de afgesproken medische keuring. De casemanager besluit direct actie te ondernemen en niet te wachten op UWV. Namens de eigenrisicodragende werkgever vraagt de Robidus casemanager een herbeoordeling aan. Er wordt verzocht om te beoordelen in welke mate Hans arbeidsongeschikt is. Naar aanleiding van het verzoek van de casemanager volgt een heronderzoek bij UWV. Hieruit blijkt dat Hans volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is. 

Op basis van het dossier wijst UWV aan Hans een IVA-uitkering toe. Het voordeel: de uitkering is voor Hans 5% hoger dan de WGA-uitkering. Voor de werkgever van Hans vindt geen toerekening plaats waardoor de werkgever bijna anderhalve ton bespaart!


Meer praktijkverhalen gebundeld

De casemanagers van Robidus krijgen dagelijks te maken met soortgelijke cases. Natuurlijk is verzuim in geen enkel bedrijf volledig te voorkomen. Toch heeft u vaak meer invloed op dit soort cases dan u in eerste instantie verwacht. 

Ontdek meer verhalen uit de praktijk in ons WIA-magazine.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.