Uit de praktijk van een consultant
De regeling omtrent zwangerschaps- en bevallingsverlof lijkt heel simpel. Uw loondoorbetalingsverplichting wordt gecompenseerd vanuit de wetgeving. Echter, niet elke zwangerschap verloopt volgens het boekje. Wat betekent het bijvoorbeeld als het kindje in het ziekenhuis moet blijven?
De zwangerschaps- en bevallingsuitkering duren net zo lang als het zwangerschaps- en bevallingsverlof samen, dus minimaal 16 weken. De werkneemster krijgt in die periode betaald verlof, waarbij de werkgever zijn loondoorbetaling gecompenseerd krijgt vanuit de WAZO.
Als het kind van uw werknemer na de geboorte meer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, mag het verlof langer dan 16 weken duren. De compensatie die u als werkgever vanuit de WAZO krijgt wordt hierop aangepast. Mits u zich houdt aan de procedures zoals tijdig melden bij het juiste loket en een volledige administratie.
Jaarlijks worden er zo’n 140.000 WAZO-uitkeringen verstrekt. In ruim 1.000 gevallen werd het verlof (en dus de uitkering) verlengd omdat er sprake was van een ziekenhuisopname van de pasgeborene.
Voorbeeld
Het baby’tje van Marieke wordt verwacht op 1 december. Marieke heeft recht op 4-6 weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende datum. Ze kan vanaf half oktober met verlof maar uiterlijk begin november. Marieke voelt zich prima en kan blijven doorwerken. Ze besluit dat ze haar verlof 4 weken voor de bevallingsdatum laat ingaan. Op 15 november bevalt zij, 2 weken voor de uitgerekende datum, van een dochter Elza. Haar zwangerschapsverlof duurde dus maar 2 weken, waardoor het bevallingsverlof 14 weken mag duren.
Het gaat niet goed met Elza. Ze moet geopereerd worden. Uiteindelijk brengt Elza de eerste 7 weken van haar leven in het ziekenhuis door. Marieke belt haar leidinggevende dat zij niet op de afgesproken datum haar werk kan hervatten omdat ze tijd nodig heeft voor dochter Elza. De leidinggevende stelt haar gerust en geeft aan dat ze 2 weken langer verlof krijgt.
Het totale zwangerschaps- en bevallingsverlof van Marieke duurde 18 weken. De werkgever kreeg de twee extra verlofweken gecompenseerd door aan te tonen dat er sprake was een langdurige ziekenhuisopname van dochter Elza.
Uitzonderlijke situaties
Bovenstaande situatie komt, gelukkig maar, slechts voor in 1% van de zwangerschappen. Voor de individuele werkgever betreft het derhalve een unieke situatie, maar voor de Robidus specialist is het dagelijks werk. Naast de uitzonderingsregeling: ‘Kind van werknemer ligt na de bevalling in het ziekenhuis’ zijn er veel meer uitzonderingen op de standaard regelingen.
Wilt u weten welke regelingen er nog meer gelden voor zwangerschaps- en bevallingsverlof? Of wilt u laten berekenen wat het uiteindelijke verlof van uw werknemer is? Wij vertellen u er graag meer over. Neem vrijblijvend contact op met de Robidus specialisten.