Uit de praktijk van een casemanager
‘Past mijn functie nog bij mij?’, veel werknemers zullen zichzelf deze vraag af en toe stellen. Maar wordt er vervolgens ook iets mee gedaan? Vaak blijven werknemers dezelfde functie uitoefenen, totdat er iets gebeurt waardoor verandering wel moet. Een arbeidsdeskundige biedt dan uitkomst. Zij kijken naar de mogelijkheden van de werknemer, om stappen te maken naar een nieuwe functie. Benieuwd hoe dit werkt?
Re-integratieplan opstellen
Frits* werkt al jaren in dezelfde functie bij zijn werkgever. Hij heeft zich, door de jaren heen, niet vaak ziek gemeld en gaat met plezier naar zijn werk. Totdat hij merkt dat hij vaker last krijgt van hoofdpijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen, gaat Frits naar de dokter. Onderzoeken volgden en het bleek een hersentumor te zijn. Gelukkig was een operatie mogelijk en had Frits, volgens de specialisten, voldoende herstelkansen.
Het bericht van Frits sloeg op de werkvloer in als een bom. Zijn collega’s en leidinggevende Monique* steunden hem op afstand met een bloemetje, een kaart of een telefoontje. Na een paar maanden herstel, wilde Frits weer aan de slag. Hij wilde weer een ‘gewoon leven’, zoals hij het zelf zei. Met Monique en de bedrijfsarts stelde hij een re-integratieplan op.
Arbeidsdeskundige zoekt nieuwe plek
Toch merkte Frits dat het werk hem zwaar viel. Zijn geheugen liet hem vaker in de steek en hij was veel sneller moe. Ondanks zijn goede dagen waren er meer slechte dagen. Frits voelde zich een compleet ander mens. Hij wilde heel graag, maar dit lukte niet meer in zijn huidige functie. Leidinggevende Monique zag dat Frits de stress van zijn functie niet goed aankon, maar ze merkte ook dat hij voldoende capaciteiten en de wil had om weer aan de slag te gaan. Volgens haar was het van belang om een nieuwe functie te vinden waar Frits weer helemaal op zijn plek zou zitten.
Hulp van een arbeidsdeskundige
Monique schakelde een arbeidsdeskundige in om, samen met Frits, te kijken naar zijn mogelijkheden om aan het werk te blijven. Hij is samen met de arbeidsdeskundige een traject ingegaan van vele gesprekken, onderzoeken naar mogelijkheden en ook eerlijk communiceren over zijn beperkingen. Uit de gemaakte functie- en werkplek-analyse bleek dat zijn huidige werkplek zowel op korte als op langere termijn niet het meest geschikt was. Op basis van zijn kwaliteiten en fysieke/mentale beperkingen bleek dat Frits nog vele andere functies goed zou kunnen uitvoeren. Met HR is gekeken of deze functies beschikbaar waren binnen de organisatie. Het resultaat: Frits is in een andere functie aan de slag gegaan bij dezelfde werkgever.
Specialistische kennis
De arbeidsdeskundige vertelt: “Op kanker en andere ernstige ziekten ligt vaak een taboe. Erover praten met elkaar vinden we moeilijk, zeker in de relatie tussen een leidinggevende en een werknemer. Ik zie met name leidinggevenden die de re-integratie overlaten aan de werknemer: ‘pak de ruimte die je nodig hebt’ of ‘geef maar aan als je iets nodig hebt’. Zonder twijfel goed bedoeld, maar daarmee gaat u er vanuit dat diegene daartoe in staat is. Het is beter om met elkaar in gesprek te blijven en elkaar te leren begrijpen. Zodat u samen een oplossing kunt zoeken. Daarvoor is vaak specifieke kennis nodig, die u logischerwijs niet altijd zelf in huis heeft. Een arbeidsdeskundige van buitenaf biedt dan uitkomst.”
*De gebruikte namen in de verhalen zijn om privacyredenen gefingeerd.