Vanaf 1 juli gaat het aanvullend geboorteverlof in, een onderdeel van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG). Dit betekent dat partners van pas bevallen vrouwen, maximaal vijf weken extra verlof kunnen opnemen naast het reguliere geboorteverlof van 1 week. De doelgroep “partner van de moeder” roept vragen op.
Er zijn voldoende situaties denkbaar waarbij de biologische vader niet de partner is van de moeder. De wetgever spreekt heel duidelijk niet over verlof voor de biologische vader, maar voor de partner van de moeder.
Wie zijn volgens de wetgever degene die recht hebben op het (aanvullend) geboorteverlof?
Gehuwden / geregistreerd partnerschap
De man of vrouw die getrouwd is met de moeder van het kind is automatisch de juridische ouder van het kind. Hij of zij heeft recht op het (aanvullend) geboorteverlof. Ditzelfde geldt indien er een geregistreerd partnerschap is tussen de moeder en uw medewerker.
Samenwonend
Degene die ongehuwd samenwoont met de moeder van het kind kan recht hebben op aanvullend geboorteverlof. Voorwaarde is dat de samenwonenden partners de kosten voor de woning en voor het huishouden samen delen.
Erkenning van het kind
De man of vrouw die niet getrouwd is met of geregistreerd partner is van de moeder kan het kind erkennen. Hiermee wordt deze partner de juridische ouder van het kind. Voor erkenning van het kind is overigens altijd toestemming van de (aanstaande) moeder nodig. De moeder kan maar maximaal één andere volwassene toestemming geven voor erkenning.
De man of vrouw, die naast de moeder, het kind erkend heeft, krijg aanspraak op het (aanvullend) geboorteverlof. Dat hoeft niet de biologische ouder te zijn.
Bijzondere situaties
Twee mannelijke partners hebben niet beide het recht op (aanvullend) geboorteverlof indien hun gezin wordt uitgebreid met een kind. De moeder kan één van beide het kind laten erkennen, dat hoeft niet de biologische vader te zijn. Deze erkende vader krijgt dan recht op (aanvullend) geboorteverlof. De andere mannelijke partner krijgt geen (aanvullend) geboorteverlof, ook niet als hij zorgtaken richting het kind op zich neemt.
Indien er sprake is van een draagmoeder, dient de procedure van adoptie te worden gevolgd. In dat geval kunnen beide adoptieouders aanspraak maken op adoptieverlof.
Voor twee vrouwelijke partners is het anders. Indien een van de twee de biologische moeder is, maar zij niet getrouwd zijn, kan de moeder haar partner het kind laten erkennen. De vrouwelijke partner van de moeder heeft dan recht op (aanvullend) geboorteverlof. De biologische vader heeft dan geen verlofrechten.
Zorgtaken verdelen
Het (aanvullend) geboorteverlof is voornamelijk bedoeld voor de partner die direct betrokken is bij de verzorging van de baby. Doel van deze regeling is immers dat de partner extra tijd krijgt om te wennen aan het nieuwe leven met een baby. Een betere start voor het hele gezin, aldus de overheid!