Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

Eerste WIA-beoordelingen inzake Long COVID

Zo’n twee jaar geleden vonden de eerste coronabesmettingen plaats. Een deel van deze corona-patiënten heeft langdurige klachten overgehouden aan deze besmetting. Welke rol speelt deze langdurige vorm, Long COVID, bij de WIA-beoordeling? 

Na twee jaar verzuim stopt de loondoorbetalingsplicht van de werkgever en de ZW-uitkering aan de werknemer. Er dient dan vastgesteld te worden of en in welke mate een werknemer arbeidsongeschikt is. Deze werknemer krijgt vervolgens recht op een WIA-uitkering; deze WIA-beoordeling ligt bij UWV. Vanaf aanstaande maart gaat UWV kijken naar WIA-beoordelingen van mensen met Long COVID. 

UWV bevestigt dat Long COVID door verzekeringsartsen als ziekte wordt erkend. Dit heeft tot gevolg dat klachten en beperkingen, die zijn veroorzaakt door Long COVID, uitdrukkelijk onderdeel uitmaken van verzekeringsgeneeskundige beoordelingen.


WIA-beoordeling na Long COVID

Een diagnose zorgt echter niet automatisch voor de toekenning van een WIA-uitkering. De verzekeringsarts blijft gehouden om de belastbaarheid in kaart te brengen, in het kader van een medische beoordeling. Daarnaast vindt soms ook een arbeidsdeskundige beoordeling plaats. Doordat er nog veel onduidelijkheid is over het verloop van de ziekte en het herstel, baseren de verzekeringsartsen de WIA-beoordeling op de belastbaarheid voor werk op dat moment. Is er nog veel onzekerheid over het verloop en het herstel van de werknemer? Dan wordt meestal gekozen voor een voorlopige WIA-beoordeling. Op een later moment vindt dan een herbeoordeling plaats. 


Benieuwd naar het volledige bericht van UWV? Start hier met lezen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie