Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Voorkom fouten in uw Whk-premie en bespaar

Elk jaar maakt de Belastingdienst inzichtelijk voor welke oud werknemers u financieel verantwoordelijk bent. Dit staat in de Werkhervattingskas, de Whk-premie. Voor u als werkgever een belangrijk moment, want u betaalt 12 jaar de kosten voor een zieke werknemer. U betaalt twee jaar de loondoorbetalingsverplichting of een ZW-uitkering. Wordt een werknemer daarna gedeeltelijk arbeidsongeschikt beoordeeld? Dan betaalt u 10 jaar lang een WGA-uitkering.

Whk-premie in de praktijk 

Een voorbeeld uit de praktijk: Marieke werkt een paar maanden bij haar huidige werkgever, tot ze zich op 1 augustus 2021 ziek meld. Op de laatste dag van haar jaarcontract is ze niet hersteld, waardoor ze per 1 oktober 2021 ziek uit dienst gaat. Vanaf dat moment ontvangt ze een ZW-uitkering. Marieke wordt medio 2023 gedeeltelijk arbeidsongeschikt beoordeeld, waardoor ze een WGA-uitkering ontvangt. Deze wordt maximaal 10 jaar toegerekend aan de werkgever waar de eerste ziektedag is gemeld. Kortom, haar werkgever is tot maximaal 1 augustus 2033 financieel verantwoordelijk voor haar. 

Maar klopt dit wel? Een specialist van Robidus controleert het dossier van Marieke en ontdekt dat ze tijdens de verzuimmelding een no-risk status had. Dit betekent dat ze niet volledig doorbelast kan worden aan haar werkgever en dus niet finacnieel verantwoordelijk is. Deze, en veel andere fouten, zien we vaker tergukomen. Is uw Whk-premie hoger dan 1%? Dan zitten er waarschijnlijk fouten in. Controleer uw premie daarom goed! 

Whk maakt inzichtelijk 

De Belastingdienst maakt inzichtelijk voor welke ex-werknemers een werkgever financieel verantwoordelijk is. Dit gebeurt altijd volgens het T-2 principe, wat inhoudt dat in 2023 werknemers worden meegenomen die in 2021 zijn ingestroomd in de Ziektewet of in de WGA. Door de coronapandemie, wat heeft geleid tot een hoger verzuim, zal dit dus voor veel organisaties hoog liggen ten opzichte van eerdere jaren.

Tip! Betaalt u meer dan 1% Whk-premie?

Dan is het zeer waarschijnlijk dat er iets fout is gegaan in de berekening.

De financiële kosten hiervan worden verrekend middels de Werkhervattingskas. Het betreft uitkeringen, maar hier vallen ook de kosten onder voor de re-integratiebegeleiding en de administratie. Voor u als werkgever is het dus van groot belang om goed te controleren of deze gegevens juist zijn.

Controleer uw Whk goed 

Aangezien het ten onrechte doorbelast krijgen van een ex-werknemer met een Ziektewet- of WGA-uitkering u al snel duizenden euro’s kost, loont het zeer om de Whk-beschikking goed te controleren. Om fouten te voorkomen. Veelvoorkomende fouten zijn: 

  1. Een werknemer wordt toegerekend aan uw organisatie, terwijl hij of zij ten tijde van de verzuimmelding niet in dienst was. 
  2. Een werknemer wordt volledig doorbelast, maar had ten tijde van de verzuimmelding een no-risk status.
  3. Uw premie is gebaseerd op een onjuist gemiddeld loon.
  4. Uw organisatie wordt ingedeeld in een onjuiste sector. 

Controleer uw Whk-beschikking elk jaar dus heel goed. Betaalt u meer dan 1% Whk-premie dan betaalt u waarschijnlijk te veel. Heeft u hulp nodig bij de controle? Neem contact op met de specialisten van Robidus.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ziektewet CTA Robidus

Dit leest u in onze whitepaper over de Ziektewet:

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.