Om de WGA-instroom te voorkomen is een individuele aanpak cruciaal; focus in een vroeg stadium op een persoonlijk plan. Zo zorgt u dat werknemers snel én duurzaam kunnen re-integreren op de arbeidsmarkt. Want hoe langer iemand uit de running is, hoe lastiger het is om deze persoon weer aan het werk te krijgen en hoe groter de kans op een WGA-instroom.
Stimuleer daarom als werkgever het arbeidsperspectief van uw werknemers. Zorg dat ze zowel fysiek als mentaal in staat zijn én blijven om te werken. Bij mentaal en fysiek gezonde werknemers is de kans op verzuim namelijk veel kleiner. Blijf daarnaast in gesprek met uw werknemers. Zo kunt u problemen signaleren en hier proactief op inspelen. Wist u dat casemanagers hierbij ondersteunen? Lees in deze blog hoe dit in de praktijk werkt.
Voorkom de WGA-instroom
Peter (42) werkt al tien jaar als fulltime adviseur bij een Nederlandse bank. Hij is gelukkig getrouwd met zijn vrouw en samen hebben ze drie kinderen. Maar een paar jaar later slaat het noodlot toe: zijn vrouw wordt ongeneeslijk ziek. Tijdens deze periode neemt hij een deel van de zorg voor de kinderen op zich. Na een jaar overlijdt de vrouw van Peter. Ondanks de hulp en steun van familie en vrienden is het zowel mentaal als fysiek een grote klap. Op advies van de huisarts meldt Peter zich ziek.
Persoonlijke aanpak in een vroeg stadium
Zijn werkgever schakelt direct een casemanager in om Peter te ondersteunen. In het kader van goed werkgeverschap wil de werkgever kosten wat kost voorkomen dat Peter langdurig uitvalt en eventueel instroomt in de WGA. Sander, casemanager bij Robidus, heeft contact met Peter vanaf de eerste ziekmelding. Samen kijken ze waar hij behoefte aan heeft. In het begin was dit voornamelijk psychische hulp bij het verwerken van het verlies van zijn vrouw. Later is er hulp ingeschakeld voor de kinderen en het huishouden. Op deze manier is er meer rust gecreëerd voor Peter.
Na een paar weken krijgt hij de behoefte om weer langzaam aan de slag te gaan. Sander staat hier volledig achter. Hierdoor wordt de drempel om terug te keren op de arbeidsmarkt namelijk een stuk kleiner. Want op deze manier komt Peter niet volledig stil te staan en blijft hij betrokken bij zijn werk en de ontwikkelingen. Met zijn werkgever spreken ze af dat hij weer twee dagen per week komt werken.
Sander houdt gedurende deze periode contact met Peter. Een aantal maanden later komen ze erachter dat zijn baan niet goed te combineren is met de zorg voor zijn kinderen. Samen onderzoeken ze alternatieve functies die aansluiten bij Peters ervaring en ambitie. Door middel van herscholing heeft hij een nieuwe baan in een andere branche gevonden. Een plek voor een échte nieuwe start! Peter krijgt hier energie van en behoudt beter de balans tussen werk en privé. Maar misschien nog wel het belangrijkste: een WGA-instroom wordt voorkomen door in een vroeg stadium een persoonlijke aanpak te realiseren.
Zet actief in op re-integratie
Een WGA-instroom voorkomen is niet in elke situatie haalbaar. Het is dan van belang om WGA-gerechtigden te helpen bij de re-integratie. Kijk samen naar de mogelijkheden die uw werknemer nog wel heeft. Ondersteun hem of haar met gerichte interventies om deze mogelijkheden te benutten. Denk hierbij niet alleen aan scholing, ook aan casemanagers of een coach die kan helpen bij mentale druk of mantelzorg.