Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Wet WIEG: minder aanvragen dan verwacht

Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof verder uitgebreid. Medewerkers die in loondienst werken, kunnen vanaf die dag tot 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen na een bevalling van hun partner. Vanaf het moment dat de regeling inging, zijn er een kleine 70.000 aanvragen gedaan voor het extra betaald partnerverlof.

Dit getal ligt een stuk lager dan men aanvankelijk had verwacht. De verwachting was namelijk dat in ieder geval duizenden mensen meer het verlof zouden aanvragen. Het ministerie van Sociale Zaken had een prognose opgesteld voor de tweede helft van 2020: 36.000 aanvragen. Uiteindelijk viel dit getal uit op 29.000 aanvragen. Voor 2021 is de verwachting dat er in totaal 95.000 aanvragen worden ingediend. De teller van partners die het verlof aanvroegen, stond op 28 juni 2021 op 39.553.

Wet WIEG: nieuwe regels voor nieuwe ouders

In deze context gaat het om de Wet Invoering Extra Geboorteverlof, wat toevalligerwijs leidt tot de afkorting WIEG, ook wel Aanvullend Geboorteverlof genoemd. Dit houdt in dat een partner nu ook recht op vijf weken aanvullend geboorteverlof, naast het oorspronkelijke geboorteverlof van een week. 

De gedachte achter deze nieuwe regeling is om de traditionele rolverdeling  van een gezin los te laten. Een rolverdeling waarbij de vrouw vaker parttime gaat werken na de bevalling van een kind, en ook nog eens minder gaat verdienen en meer zorgtaken op zich gaat nemen dan haar partner. De Weg WIEG zou de inzetbaarheid van werkende vrouwen moeten vergroten en meer binding regelen tussen ouder en kind.

Een volgende stap voor de Wet WIEG

Vanaf 2 augustus 2022 hebben ouders recht op een vergoeding van UWV tijdens de eerste 9 weken van hun verlof. Hierin krijgen ouders gedurende deze 9 weken een vergoeding, de weken moeten wel vallen in het eerste levensjaar van het kind. Het gaat om een vergoeding van 50% van het dagloon, het bedrag dat u omgerekend op een werkdag zou verdienen. De overheid geeft hierbij een krachtig signaal af: ouder wordt u met z’n tweeën. Met deze nieuwe regeling kunnen de partners van de moeders meer tijd met hun kind doorbrengen, omdat hier nu veel meer ruimte voor is. 

Whitepaper Wet WIEG

Wilt u meer weten over alle regels en voorwaarden omtrent de WIEG? Download onze gratis whitepaper, waarin we u onder andere meer vertellen over wat er gebeurt indien een contract wordt opgezegd tijdens het geboorteverlof. Hoe zit het met het opbouwen van vakantiedagen? En zijn er andere regels van toepassing bij een tweeling of een drieling? 

Download de whitepaper en ontdek het!

WIEG whitepaper

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.