Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Werk-privé balans in tijden van corona

Een praktijkvoorbeeld

Het aantal werknemers met mentale klachten neemt als gevolg van de corona maatregelen flink toe. De problematiek is niet zo heel anders geworden, maar corona vergroot het wel uit: financiële problemen worden groter, relatieproblemen worden duidelijker. We zien het zwaarder worden, terwijl mensen ook onzekerder worden over hun eigen gezondheid én over het behouden van hun baan.  Een interventieprovider van Robidus vertelt hoe een verstoorde werk-privé balans door mental coaching weer in evenwicht komt.

Ineke, een 37-jarige moeder van twee kinderen, meldde zich  medio februari (een maand voor de corona crisis) gedeeltelijk ziek. Ze had het mentaal zwaar, had last van stress en spanningen en kon moeilijk ontspannen. Op advies van de bedrijfsarts heeft de medewerker een mental coaching traject gevolgd.

Tijdens het intakegesprek met de mental coach bleek dat Ineke heel veel ballen hoog aan het houden was: het zorgen voor de kinderen, erg goed haar best doen op het werk en daarbovenop haar man die sinds kort depressief thuis zat, zonder baan. Ze gaf aan dat ze erg gefocust is op controle, omschreef zichzelf als perfectionistisch en was gewend zich te richten op het zorgen voor anderen en zichzelf op de tweede plek te zetten. Dat brak haar nu op, en na de intake besefte ze zich dat ze dit anders moest gaan doen: ze wilde leren om grenzen te stellen.  

Plan van aanpak

In de eerste twee sessies hebben we met systemische opstellingen het patroon uitgespeeld waarin zij, eigenlijk haar hele leven lang, al zat: ik moet het goed doen, als ik het niet doe, dan gebeurt er niets, ik moet controle houden, ik ben verantwoordelijk voor het zorgen voor anderen. Hieruit werd haar duidelijk hoe zeer zij in haar leven met dit patroon eigenlijk de waardering van anderen zocht en hiermee haar gebrek aan zelfwaardering probeerde te compenseren. En hoe moeilijk het vanuit dit patroon is om grenzen te stellen voor zichzelf en zichzelf de ontspanning te geven die ze zoekt (en nodig heeft).  

Van daaruit is ze gaan oefenen: samen stelden we een plan van aanpak op, waarin zij stap voor stap ging leren om grenzen te stellen, hulp te vragen, taken en activiteiten te delegeren (in het werk maar vooral ook buiten het werk), meer tijd te besteden aan ontspanning en nieuwe manieren van ontspanning te zoeken. 

Coronacrisis: bijstellen plan

En toen kwam de corona crisis… Beide kinderen volledig thuis, een man die mentaal niet in staat was om veel te helpen, een drukke werkperiode die vanuit huis nog lastiger werd, geen grootouders die mochten helpen met de kinderen, toenemende relatiespanningen, toenemende stress, etc. Het mooie plan kon de prullenbak in! Of toch niet? Juist in deze tijd, waarin het voor haar nog moeilijker en uitdagender werd, hebben we enkele sessies via videobellen gedaan. En het bestaande plan van aanpak getransformeerd naar een realistisch plan, rekening houdend met de beperkingen in deze tijd.

En dat werkte! Ondanks de moeilijkere periode leerde Ineke om uit haar patroon te stappen en te oefenen met grenzen stellen, hulp vragen, controle los te laten en meer en beter te ontspannen. Ze nam het initiatief om met haar partner te praten over het (beter) verdelen van de taken, thuiswerktijden af te stemmen, ging om de dag met een vriendin wandelen en heeft zelfs online yogalessen gevolgd – iets wat ze altijd verfoeide maar na het proberen toch de ontspanning erin ervaarde.  

Resultaat

In de loop van april en mei bouwde Ineke op naar haar volledige uren en taken van het werk en werd zij hersteld gemeld. En, misschien nog wel belangrijker, Ineke gaf aan veel beter in balans te zijn, zich vitaler en gelukkiger te voelen, effectiever te zijn op haar werk, meer zelfwaardering te hebben en écht uit haar oude patroon te zijn gestapt. 

Het mental coaching traject en andere interventies die uw medewerkers door de corona crisis helpen zijn terug te vinden op het Interventieplatform van Robidus.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.