Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

Beschikt u over een sociaal veilig werkklimaat?

Sociale veiligheid op de werkvloer is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Op plekken waar mensen met elkaar samenwerken, bestaat het risico op ongewenste gedragingen, zoals: pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie. 16% van de Nederlandse werknemers krijgt hiermee te maken, volgens FNV. Wat kunt u hier als werkgever tegen doen?

Intimidatie kent vele vormen. In de kern betekent het dat een medewerker zich bedreigd voelt. Dit ongewenste gedrag heeft vaak een enorme impact op de slachtoffers. Maar ook op de rest van uw bedrijf. Het gebeurt vaak dat de dader zich niet bewust is van het ongewenste gedrag. Een opmerking of gedraging is wellicht als ‘grapje’ bedoeld. Toch kan het als ongewenst gedrag worden ervaren.

Maak het bespreekbaar

Daarom is het belangrijk dat ongewenst gedrag bespreekbaar is in uw bedrijf. Met een open communicatie voelen medewerkers zich vrijer om zich te uiten. Geef uw medewerkers het vertrouwen dat ze hun mening mogen uiten en zichzelf kunnen zijn, zonder repercussies. Maak duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag niet wordt geaccepteerd en treedt op als het zich voordoet. Laat medewerkers daarnaast weten waar ze terecht kunnen als ze een onprettige situatie meemaken, door een interne en/of externe vertrouwenspersoon aan te stellen.

Voorkom grote incidenten

Organisaties gaan vaak met sociale veiligheid aan de slag wanneer een klacht wordt ingediend of als er een groot incident plaatsvindt (binnen of buiten de eigen organisatie). Zo wordt niet alleen te laat ingegrepen, maar wordt het vaak ook een juridische kwestie. Daarom is het verstandig om te kijken wat u preventief kunt doen. Met deze korte scan van de Nederlandse Arbeidsinspectie krijgt u inzicht in uw situatie: Doe de scan

RI&E geeft inzicht

Ongewenst gedrag kan soms jarenlang plaatsvinden, zonder dat het aan het licht komt. De wettelijk verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan antwoord geven op de vraag of uw medewerkers zich sociaal veilig voelen op de werkvloer. De RI&E geeft u inzicht in de arbeidsrisico’s binnen de organisatie. Onder deze arbeidsrisico’s valt ook alles dat invloed heeft op het psychisch welzijn van medewerkers. De RI&E onderzoekt of (seksuele) intimidatie, pesten en/of discriminatie een risico is op de werkvloer.

Beschikt u over een actuele RI&E? Lees meer in deze blog. Onze onafhankelijke arbodienst Obra, dochterorganisatie van Robidus, ondersteunt organisaties bij het uitvoeren van een RI&E. Ga naar de website voor meer informatie.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.