Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Vitale werknemers: een win-win situatie

De baan voor het leven verdwijnt. Werknemers streven niet meer naar een 40-jarig dienstverband en werkgevers stimuleren vaker een functie-switch na een paar jaar. Het is daarom belangrijk om te focussen op vitale werknemers. Niet zo lang mogelijk op één plek werken, maar zo lang mogelijk fit en vitaal kunnen werken. 

“Werkgevers en werknemers moeten zich ervan bewust zijn dat ze de verantwoordelijkheid dragen voor de vitaliteit van deelnemers aan de arbeidsmarkt. Want een baan biedt de enige structurele vorm van inkomenszekerheid”, vindt Robert Wondaal, commercieel directeur van Robidus. “Voor mensen die echt niet meer aan het arbeidsproces kunnen deelnemen, biedt ons sociale zekerheidsstelsel een vangnet.”


Vitale werknemers voorkomen uitval

“Het huidige stelsel is zeer gericht op arbeidsongeschiktheid en de verzuimbegeleiding van werknemers. Er wordt vaak ingegrepen op het moment dat er al iets aan de hand is. Het is beter om in te zetten op het voorkomen van uitval. Daarin kunnen we in Nederland nog veel stappen maken. Als werkgevers vooraf hulp bieden aan werknemers voorkom je verzuim en verhoog je de individuele inzetbaarheid. Bijvoorbeeld door bij mentale problemen vroegtijdig een coachingstraject aan te bieden.” 

Moeten werkgevers ook hulp bieden aan werknemers als hun privésituatie hierom vraagt? “Er is veel aandacht voor dit onderwerp, maar werkgevers blijven huiverig om zich met het privéleven van werknemers te bemoeien”, zegt Wondaal. “Zaken zoals roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik zijn belangrijke risicofactoren voor de gezondheid. Ze dragen bij aan een ongezonde levensstijl. Dit heeft gevolgen voor de werkproductiviteit, daarom is het voor werkgevers wel degelijk van belang.”

Wondaal merkt dat onderwerpen die wel een directe relatie hebben met de werkvloer, ook nog steeds lastig bespreekbaar zijn: “Steeds vaker zeggen werknemers dat een burn-out van een collega hen niet verbaast; dat ze al eventjes zagen dat het niet goed ging met diegene. Waarom maken we die twijfels niet eerder bespreekbaar?”


Arbeidsperspectief = vitale werknemers

“Ziekteverzuim hangt sterk samen met de mentale én fysieke gezondheid van werknemers. Een slechte gezondheid kan een belemmering zijn om aan het werk te gaan. Als werkgever moet je werknemers motiveren én ondersteunen om vitaal en fit te blijven. Wij noemen dat blijvend werken aan het arbeidsperspectief. Maak je dit mogelijk voor vitale werknemers? Dan zal de productiviteit en inzetbaarheid op lange termijn aanzienlijk verbeteren.”

Brochure Robidus

Weten wat Robidus voor u kan betekenen?

Download onze brochure

Robidus maakt voor werkgevers het speelveld van sociale zekerheid inzichtelijk. We sturen op het juiste moment, op de juiste activiteiten. Zoals het inzetten van vitaliteitsprogramma’s of een individuele interventie bij een moeilijke privé-situatie van een medewerker. Hierdoor verbetert het arbeidsperspectief van de werknemer en wordt voor werkgevers het domein van sociale zekerheid beter beheersbaar. Met als resultaat dat de kosten en risico’s voor u als werkgever naar beneden gaan.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.