Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Verzuimcijfers in coronatijd

Door de coronacrisis is het ziekteverzuim in Nederland opgelopen tot 5,2%. Sinds 2003 is het percentage niet zo hoog geweest, volgens het CBS.

Het voorlopige verzuimcijfer geldt als gemiddelde voor het eerste kwartaal 2020. De eerste patiënt met corona in Nederland was eind februari.

Zorg en industrie

Met name in de gezondheidszorg en de industrie was het verzuim bovengemiddeld hoog. De industrie kent de hoogste stijging: van 5,8% in het eerste kwartaal 2019 naar 6,7% in 2020. Voor de zorg lagen deze getallen op 6,1% in het eerste kwartaal 2019 en nu 6,7%.  

Maart: Verzesvoudiging aantal ziekmeldingen

Bij het Robidus Verzuim Service Center zijn er half maart 6x zoveel ziekmeldingen binnengekomen als gebruikelijk. Ook zijn er veel ziekmeldingen afgewezen omdat werknemers aangaven niet naar hun werk te kunnen op basis van de RIVM-maatregelen. Een ziekmelding geldt alleen als iemand fysiek of mentaal zijn/haar werk net kan uitvoeren. Lees hier meer over in onze blog.

April: daling aantal ziekmeldingen

Veel bedrijven zijn eind maart gesloten of gestart met thuiswerken. Dit heeft gevolgen gehad op het aantal ziekmeldingen: in april ziet het Robidus Verzuim Service Center dan ook een enorme daling van het aantal ziekmeldingen ten opzichte van maart, behalve in de sector zorg.

FAQ: Arbeidsongeschiktheid en coronavirus

Het coronavirus leidt tot bijzondere situaties, voor ons privé, maar ook voor de maatschappij en zeker in de relatie werkgever/werknemer. Het Robidus Verzuim Service Center ontvangt veel vragen van werkgevers én van werknemers over de huidige situatie. Wij hebben de meest voorkomende vragen met de antwoorden voor u verzameld in dit document.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.