Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

IVA-aanvraag binnen 104 weken verzuim?

In schrijnende verzuimsituaties kan al binnen 104 weken verzuim een IVA-uitkering worden aangevraagd. Dit geeft uw werknemer duidelijkheid. Daarnaast voorkomt het moeizame trajecten van re-integratie of het bezoeken van een bedrijfsarts of andere deskundigen. Hoe dit werkt in de praktijk? Lees Ellens verhaal. 

Ellen heeft als tiener een diagnose van een progressieve aandoening gekregen. Toch heeft dit haar nooit weerhouden om midden in het leven te staan. Haar ouders zijn heel trots, omdat ze inmiddels haar bachelor heeft afgerond. Toch ondervond ze tijdens haar studententijd hinder door haar ziekte. Hierdoor besloot ze niet voor een masteropleiding te gaan, maar is ze gestart met een baan bij een internationaal bedrijf.

Specifieke begeleiding re-integratiebureau 

Helaas verergert Ellens medische situatie snel. Ze meldt zichzelf vaker ziek. Daarom vraagt haar werkgever om ondersteuning bij de Robidus casemanager. Deze schakelt een specifiek re-integratiebureau in, gespecialiseerd in de begeleiding van werknemers met vergelijkbare aandoeningen. Toch gaat haar gezondheid veel sneller achteruit dan iedereen had verwacht. De casemanager adviseert Ellen om een arbeidsdeskundig onderzoek te laten doen naar haar mogelijkheden. In de tussentijd doet Ellen haar best om te re-integreren, maar de hersteltermijn van de inspanning wordt steeds zwaarder.

Sprake van een IVA-situatie 

Ellen wil heel graag weer aan de slag, maar na acht maanden van intensieve begeleiding moet ze noodgedwongen toegeven dat haar lichaam niet meewerkt. Ook al is Ellen nog in de twintig, herstel zal niet plaatsvinden. 

Samen met Ellen wordt een vervroegde IVA-uitkering, onderbouwd met een verklaring van de bedrijfsarts, bij UWV aangevraagd. Dit wordt toegekend door UWV.

Niet meer gebonden aan re-integratietrajecten 

Het is aan de ene kant een grote klap voor Ellen: ze kan niet meer werken. Aan de andere kant is ze opgelucht. Intensieve re-integratietrajecten en gesprekken met de bedrijfsarts of andere specialisten zijn voor haar verleden tijd. Ze focust zich nu op de invulling van haar leven, met de beperkingen door haar progressieve aandoening.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Whitepaper - effectief verzuim terugdringen

Wat vindt u in deze whitepaper?​

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie