Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

De 7 belangrijkste vragen over de vereenvoudigde WIA-beoordeling beantwoord

UWV voert per 1 oktober 2022 een vereenvoudigde WIA-beoordeling uit. Dit is een maatregel tegen de forse achterstanden in het doorlopen van de WIA-beoordelingen. Deze vertraging is een gevolg van het tekort aan verzekeringsartsen bij UWV. Jim Bosch, WIA-expert, beantwoordt de 7 belangrijkste vragen.

1. Wat is de looptijd van de maatregel?

De looptijd van de maatregel is momenteel van 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023.

2. Voor wie geldt de vereenvoudigde WIA-beoordeling?

De doelgroep van de vereenvoudigde beoordeling is de werknemer die 60 jaar of ouder is en de grens van 2 jaar ziekte (einde wachttijd) bereikt tijdens de looptijd van de maatregel (1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023).

3. Wie voert de vereenvoudigde WIA-beoordeling uit?

De arbeidsdeskundige van UWV geeft een oordeel over de mate van arbeidsongeschiktheid. De verzekeringsarts wordt alleen geraadpleegd wanneer de bedrijfsarts aangeeft dat werknemer geen benutbare mogelijkheden meer heeft. De verzekeringsarts kijkt dan of de arbeidsongeschiktheid volledig en duurzaam is.

4. Is toestemming nodig van werknemer of werkgever?

Ja, toestemming is vereist van werknemer en werkgever. De arbeidsdeskundige vraagt goedkeuring aan beide partijen. Gaat een van de partijen niet akkoord met de vereenvoudigde beoordeling? Dan volgt een reguliere WIA-beoordeling.

5. Wat kan de uitkomst van een vereenvoudigde beoordeling zijn?

Bij een vereenvoudigde beoordeling is een werknemer of 80-100% (niet duurzaam) arbeidsongeschikt of minder dan 35% arbeidsongeschikt. Een andere uitkomst is niet mogelijk. De minder dan 35%-gevallen ontstaan alleen wanneer de werknemer werkt en het inkomensverlies minder dan 35% is. Ook bij een vereenvoudigde beoordeling kan achteraf bezwaar worden gemaakt tegen de beslissing van UWV.

6. Wat zijn de gevolgen van vereenvoudigde beoordelingen?

De minister heeft laten weten dat vereenvoudigde beoordelingen niet worden toegerekend aan werkgevers. Dit geldt zowel voor de eigenrisicodragers als de publiek verzekerde werkgevers. Werknemers zonder arbeidsvermogen komen sneller in de categorie 80-100% (niet duurzaam). Dit is niet nadelig. 

7. Hoe kunnen werkgevers het beste omgaan met vereenvoudigde beoordelingen?

Ons advies is om met de werknemer, die voldoet aan de voorwaarden, in gesprek te gaan over de mogelijkheid en gevolgen van de vereenvoudigde beoordeling. Het is belangrijk dat de werknemer voorbereid wordt op het contactmoment met de arbeidsdeskundige. Dit voorkomt verwarring bij uw werknemer. Het is verder van belang iedere situatie individueel te bekijken. 

Samengevat zien wij dat een vereenvoudigde beoordeling volgens ons geen negatieve gevolgen heeft voor de werkgever (eigenrisicodrager of publiek verzekerde werkgever). Wij blijven de ontwikkelingen over de vereenvoudigde WIA-beoordelingen volgen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie