2020 in vogelvlucht
Het coronavirus heeft gevolgen voor de samenleving en de economie. De impact op werkend Nederland is groot. Dit is ook terug te zien in de aanvragen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (de NOW-regeling). Het kabinet heeft 20 miljard euro gereserveerd voor de uitgave van de NOW 1, 2 en 3. Het NOW staat voor behoud van banen en ruimte voor aanpassing aan de nieuwe economische realiteit. De eerste tranche van de NOW heeft een bereik van 139 duizend werkgevers en 2,65 miljoen werkenden. Het noodpakket, waaronder de NOW valt, heeft ervoor gezorgd dat de grootste klappen opgevangen zijn. Dat neemt echter niet weg dat een crisis van deze omvang ingrijpende gevolgen heeft voor veel mensen en bedrijven.
De werkloosheid stijgt en het aantal bedrijven dat failliet gaat ook. Begin 2021 zal de werkloosheid ongeveer uitkomen op 545.000 mensen, een toename van 230.000 ten opzichte van 2019. In bepaalde sectoren is minder werk, terwijl in andere sectoren een tekort aan arbeidskrachten is. Daarom wordt er geïnvesteerd in scholing en andere maatregelen om de overstap naar ander werk te kunnen maken. Ook blijft er focus op het ondersteunen van kwetsbare doelgroepen.
Overzicht regeringsplannen
- Van LIV naar LKV jongeren
- Update invulling Banenafspraak
- Wetsvoorstel vereenvoudiging Banenafspraak en quotumheffing
- Wetsvoorstel Breed Offensief
- Wijzigingen wetsvoorstel uitvoeren Breed offensief
- Wet invoering extra geboorteverlof
- EU-richtlijn betreffende evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers
- Wetsvoorstel Wet invoering betaling ouderschapsverlof
- Subsidieregeling Praktijkleren
- Loondoorbetaling bij ziekte en RIV-toets
Toelichting op alle wijzigingen
In dit document zetten de Robidus specialisten voor u de belangrijkste regeringsplannen op terrein van sociale zekerheid op een rij. U vindt hier een toelichting op bovengenoemde opsomming én overige maatregelen die in 2021 van toepassing zullen zijn.