Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Tussentijdse herbeoordeling bij arbeidsongeschiktheid. Waarom zou je?

Een van Jeroens werknemers, Bart, is een paar jaar geleden voor 50% arbeidsongeschikt beoordeeld. Sindsdien heeft Bart een WGA-uitkering en voert hij zijn oude baan uit voor minder uren per week.

Nu heeft hij laatst een medische ingreep ondergaan en als gevolg daarvan zijn de klachten aanzienlijk afgenomen. Gelukkig! Bart merkt dat hij meer kan dan anders, en ook de bedrijfsarts bevestigt: de mogelijkheden tot werk zijn flink toegenomen. Jeroen vraagt ons wat nu te doen. Kan hij UWV bellen voor een herbeoordeling van het arbeidsongeschiktheidspercentage, of is het beter het zo te laten en Bart informeel wat uren extra te laten draaien totdat het tijd is voor zijn officiële herkeuring?

Omdat een tussentijdse herbeoordeling bij verbetering of verslechtering van de medische situatie – vooral voor eigenrisicodragers, maar ook voor werknemers zelf – voordelig kan zijn, zetten we de ins & outs voor je op een rij.

WGA-uitkering: hoe zit het ook alweer?

Is door UWV eenmaal een WGA-uitkering toegekend, dan kan het soms jaren duren voordat de medische situatie van je werknemer opnieuw wordt beoordeeld. Gedurende die tijd draag je als werkgever de kosten. Of de werknemer zich nu na een tijdje beter voelt of niet, het bedrag dat je betaalt blijft hetzelfde. En dat is niet altijd nodig.

Eigenrisicodrager voor de WIA?

Als je eigenrisicodrager bent, kun je bij een veranderde gezondheidssituatie van je zieke werknemer eenvoudiger een herbeoordeling aanvragen bij UWV dan andere werkgevers. Deze herkeuring kan verstandig zijn, aangezien meer arbeidsmogelijkheden wellicht leiden tot een verlaging van de WGA-uitkering. Het omgekeerde kan ook het geval zijn, in die zin dat de werknemer bij mínder mogelijkheden tot werk in aanmerking kan komen voor een, vaak hogere, IVA-uitkering in plaats van een WGA-uitkering. Het initiatief voor de herkeuring kan overigens ook bij de werknemer liggen.

Hoe vraag je een WIA-herbeoordeling aan?

Belangrijk is dat je een goede onderbouwing geeft van je verzoek. Hiervoor is meestal een rapportage van de bedrijfsarts nodig, waaruit blijkt dat de situatie van de werknemer inderdaad is verbeterd. Is het verhaal omgekeerd, dan geldt hetzelfde. Meent je werknemer dat zijn gezondheid zodanig verslechterd is dat hij een IVA-uitkering zou moeten krijgen, dan heeft ook hij een oordeel van de bedrijfsarts nodig.

Hoe gaat de herbeoordeling in zijn werk?

Een arts en arbeidsdeskundige van UWV bekijken de informatie die je toegestuurd hebt en vergelijken deze met hun eigen gegevens. Zijn ze van mening dat een herbeoordeling nodig is, dan wordt de werknemer uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts en/of de arbeidsdeskundige. De uitslag ontvangt de werknemer even daarna, jij als eigenrisicodrager ontvangt hier een kopie van. Ben jij of is je werknemer het niet eens met de beslissing? In beroep gaan mag.

De oplossing van Jeroen en Bart

Jeroen en Bart kiezen voor een herkeuring. En zoals alle partijen al vermoedden: het gaat stukken beter met Bart. Zijn ziektepercentage is zelfs beneden de 35% gedaald, wat betekent dat de WGA-uitkering niet alleen lager wordt, maar helemaal vervalt. En dat scheelt rechtstreeks in de bedrijfsportemonnee van Jeroen. Bart gaat er ondertussen financieel ook niet op achteruit. Met de stijging van de mogelijkheden tot werk, wordt zijn contract namelijk aangepast naar meer werkuren. Zo zie je maar wat een tussentijdse herkeuring teweeg kan brengen. Jeroen blij. Bart blij.

In 2018 heeft Robidus meer dan 1000 succesvolle herbeoordelingen verzorgd voor haar opdrachtgevers en hiermee vele tientallen miljoenen aan arbeidsongeschiktheidslasten kunnen besparen.  

Lees verder:

Whitepaper: WGA in beeld

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.