Eigenrisicodrager WGA
Houd grip en bespaar op uw kosten
WGA-uitkeringen worden maximaal 10 jaar aan de werkgever toegerekend, onafhankelijk of een werknemer in dienst blijft. Bent u WGA-eigenrisicodrager? Dan bent u verantwoordelijk voor de administratieve verplichtingen en de re-integratie van uw werknemer terug naar de arbeidsmarkt. Door zelf de regie te hebben, houdt u grip en bespaart u kosten.
Eigenrisicodrager WGA iets voor u?
Eigenrisicodrager worden voor de WGA
De WGA-instroom is in geen enkele organisatie volledig te voorkomen. Vroeg of laat krijgt u te maken met langdurig zieke werknemers. Als werkgever heeft u dan de keuze om publiek te verzekeren bij UWV of WGA-eigenrisicodrager te worden. Deze keuze is afhankelijk van de kennis en capaciteit binnen de organisatie, maar bovenal moet het een afspiegeling zijn van het inzetbaarheidsbeleid van de werkgever.
Door de jaren heen zijn de besliscriteria voor het WGA-eigenrisicodragerschap verschoven. Waar het eerst voornamelijk een financiële keuze was, voeren strategische keuzes omtrent inzetbaarheid steeds meer de boventoon. Eigenrisicodragers voor de WGA verdienen elke euro die zij investeren in preventie, verzuimbegeleiding en interventies direct terug. Zo houdt u grip op het verzuim in uw organisatie.
Eigenrisicodrager WGA iets voor u?
Keuze voor eigenrisicodrager WGA
Het is voor iedere organisatie belangrijk om jaarlijks te evalueren of de gekozen financiering en/of uitvoering nog steeds de beste oplossing is. Wacht daarbij niet op de beschikking van de Belastingdienst of het nieuwe voorstel van uw verzekeraar. Stel uzelf de vragen:
- Wat wordt de premie voor komend jaar?
- Is de wijze van risicofinanciering nog wel passend?
- Wat is ons maximale risico?
- Hebben we voldoende grip op de uitvoering?
Hulp nodig bij het beantwoorden van deze vragen? Doe de scan en wij helpen u.
Doe de WGA quick-scan
Eigenrisicodrager voor de WGA worden, maar weet u niet zeker of het echt iets voor u is? Doe de WGA quick-scan van Robidus. Het enige wat u nodig heeft, is de informatie die op uw Whk-beschikking staat. Op basis van uw loonsom en de Whk-premie stellen onze specialisten een vergelijking op tussen publiek verzekeren en WGA-eigenrisicodragerschap.
Stap 1
Bekijk uw Whk-beschikking
Stap 2
Vul uw gegevens uit de beschikking in op het formulier.
Stap 3
Klik op verzenden.
Stap 4
Binnen enkele werkdagen ontvang u de rapportage per mail.
Veelgestelde vragen
WGA-uitkeringen worden maximaal 10 jaar aan de werkgever toegerekend, onafhankelijk of een werknemer in dienst blijft. De werkgever die kiest voor het eigenrisicodrager neemt de re-integratiebegeleiding over van UWV. Daarnaast dient u te voldoen aan de administratieve eisen en moet u uitkeringsgerechtigden ondersteunen bij re-integratie op de arbeidsmarkt.
Voor iedere werkgever is het mogelijk om WGA-eigenrisicodrager te worden. U kunt dit aanvragen bij de Belastingdienst. De startdatum zal altijd vallen op 1 januari of 1 juli. Uw aanvraag moet uiterlijk 13 weken voor deze startdatum binnen zijn. Bent u een startende werkgever? Dan kunt u eigenrisicodrager worden op het moment dat u werkgever wordt.
Allereerst houdt u als eigenrisicodrager voor de WGA zelf de regie over uw verzuimbeleid en re-integratie. Hierdoor kunt u beter grip houden op de verzuimkosten. Publiek verzekerden moeten daarentegen afwachten hoe het UWV de re-integratie verzorgt. Slaagt UWV er niet in om een werknemer te re-integreren? Dan betaalt u een hogere WGA-premie.
Nieuws en blogs
Prinsjesdag 2023: de belangrijkste punten op een rij
Lees hier de belangrijkste veranderingen en punten die zijn besproken tijdens Prinsjesdag en invloed hebben op u als werkgever.
Robert Wondaal, CBO bij Robidus: “Wij bewandelen de weg van arbeidsperspectief”
Lees hier het interview met Robert Wondaal, CBO bij Robidus over hoe ze het weg van arbeidsperspectief bewandelen.
Duurzame inzetbaarheid: ‘Het is heel mooi om te zien wat een interne stap met mensen kan doen’
Directeur HR en facility sprak over hoe mooi inzetbaarheid kan zijn. Lees meer over het nut van duurzame inzetbaarheid in deze blog.