WAB Wet Arbeidsmarkt in Balans

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Per 1 januari 2020 gaat een groot deel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in. Het doel van de wet is het minder aantrekkelijk maken van flexwerk. Zo wilt de overheid vaste contracten bij werkend Nederland stimuleren. In de whitepaper leest u alles over de nieuwe wet.

Wet Arbeidsmarkt in Balans in 2020

Arbeidsmarkt 2020

Wet Arbeidsmarkt in Balans in 2020

Naast bovenstaande aanpassingen die voor alle werkgevers gelden richt de wet zich op het minder aantrekkelijk maken van flexarbeid. De wet richt zich daarbij vooral op payrolling, maar raakt ook het reguliere uitzenden. Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen (drie keer zo duur) voor werknemers met een flexibel contract, dan voor werknemers met een vast contract. Dit betekent dat niet alleen het ingeleende personeel duurder wordt, maar ook het eigen personeel met een tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Payrollkrachten krijgen recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als werknemers die rechtstreeks bij de opdrachtgever in dienst zijn. Dit betekent dus dat payrollkrachten straks bijvoorbeeld een eindejaarsuitkering krijgen of een gelijkwaardige opbouw van pensioen.

Inzetbaarheid wordt belangrijker

Per 1 januari 2020 worden alle uitzendondernemingen in sector 52 geplaatst. Hierdoor is er een zeer hoge premie van toepassing op de Ziektewet.

Arbeid wordt zo duurder

De experts van Robidus concluderen dat de WAB ervoor gaat zorgen dat arbeid, met name flexarbeid, duurder zal gaan worden. In een steeds krappe arbeidsmarkt gaat dit nieuwe uitdagingen vormen bij bijvoorbeeld het vervangen van niet inzetbaar personeel ten gevolge van ziekte. Werken aan de inzetbaarheid van medewerkers en terugdringen van verzuim zal hiermee nog hoger op de agenda van HR-afdelingen komen te staan.

Meer weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Download vrijblijvend onze whitepaper.

Dit leest u in onze whitepaper:

Wet Arbeidsmarkt in balans
Whitepaper

Download de Whitepaper

Vul onderstaande gegevens in en u ontvangt de whitepaper kosteloos in uw mail.