Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Terugvorderen voorschot WIA-uitkering vervalt tot eind 2022

UWV is niet in staat binnen de wettelijke termijn een WIA-beoordeling af te kunnen geven. Werknemers die wachten op een beoordeling ontvangen een voorschot, die terugbetaald moet worden als de daadwerkelijke WIA-beoordeling een lagere (of geen) uitkering tot gevolg heeft. Dit leidt tot grote financiële problemen. Daarom heeft de Minister besloten geen WIA-voorschotten terug te vorderen tot eind 2022.

Werknemers moeten nu circa een jaar wachten tot hun WIA-beoordeling en daarmee een eventuele WIA-uitkering. Werknemers krijgen daarom een voorschot op hun uitkering. Na de WIA-beoordeling wordt het eventueel teveel betaalde aan voorschot teruggevorderd. In 2020 werden er 3x zoveel voorschotten uitbetaald als in 2019. De terugvordering van deze voorschotten leidde soms tot financiële problemen.

Minister Koolmees heeft daarom aangekondigd dat de uitbetaalde voorschotten van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 niet teruggevorderd worden bij degenen waarbij het voorschot niet (geheel) kan worden verrekend met een WW-uitkering of WIA-uitkering. Wanneer het verschuldigde bedrag al gedeeltelijk of volledig is voldaan, zal dit worden terugbetaald.

Maatregelen om achterstanden weg te werken

Verwachting is dat met de aangekondigde maatregelen de achterstanden bij UWV worden weggewerkt, waardoor in 2022 de WIA-beoordelingen weer tijdig kunnen plaatsvinden. De regeling met betrekking tot het kwijtschelden zal dan ook worden toegepast tot en met 31 december 2022. Eventuele voorschotten zullen vanaf dat moment weer worden verrekend dan wel teruggevorderd.

Vragen? Neem contact op en onze experts helpen u verder! 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.