Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

Terugvorderen voorschot WIA-uitkering vervalt tot eind 2022

UWV is niet in staat binnen de wettelijke termijn een WIA-beoordeling af te kunnen geven. Werknemers die wachten op een beoordeling ontvangen een voorschot, die terugbetaald moet worden als de daadwerkelijke WIA-beoordeling een lagere (of geen) uitkering tot gevolg heeft. Dit leidt soms tot grote financiële problemen. Daarom heeft de Minister besloten geen WIA-voorschotten terug te vorderen tot eind 2022.

De WIA-beoordeling door UWV vind regelmatig niet tijdig plaats, waardoor de loondoorbetalingsperiode eindigt voordat een eventuele WIA-uitkering is toegekend. Werknemers krijgen daarom soms een voorschot op hun uitkering. Na de WIA-beoordeling wordt het eventueel teveel betaalde aan voorschot teruggevorderd. In 2020 werden er 3x zoveel voorschotten uitbetaald als in 2019. De terugvordering van deze voorschotten leidde soms tot financiële problemen.

Minister Koolmees heeft daarom aangekondigd dat de uitbetaalde voorschotten van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 niet teruggevorderd worden bij degenen waarbij het voorschot niet (geheel) kan worden verrekend met een WW-uitkering of WIA-uitkering. Wanneer het verschuldigde bedrag al gedeeltelijk of volledig is voldaan, zal dit worden terugbetaald.

Maatregelen om achterstanden weg te werken

Verwachting is dat met de aangekondigde maatregelen de achterstanden bij UWV worden weggewerkt, waardoor in 2022 de WIA-beoordelingen weer tijdig kunnen plaatsvinden. De regeling met betrekking tot het kwijtschelden zal dan ook worden toegepast tot en met 31 december 2022. Eventuele voorschotten zullen vanaf dat moment weer worden verrekend dan wel teruggevorderd.

Uitspraak rechtbank

De WGA-voorschotten werden toegerekend aan de werkgever-eigenrisicodrager. De Rechtbank heeft bepaald dat hiervoor geen wettelijke basis is. Controleer daarom goed de verhaal beslissingen van UWV op uitkeringen waarvoor een voorschot is toegekend. Indien het voorschot bij u in rekening wordt gebracht dient u hiertegen bezwaar aan te tekenen. Desgewenst kan Robidus u hierbij ondersteunen.

Vragen? Neem contact op en onze experts helpen u verder! 

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.