In Nederland willen we iedereen een eerlijke kans bieden op een baan. SV-regelingen stimuleren u als werkgever om bij te dragen aan het arbeidsperspectief van groepen die een verminderde productiviteit hebben of een grotere kans op uitval. Wat maakt deze SV-regelingen complex? Welke kansen bieden de regelingen? En hoe benut u de compensaties optimaal? Aan de hand van deze stellingen komt u dit te weten.
Stelling 1 | Enkel UWV controleert op de naleving van SV-procedures.
Fabel: Naast UWV controleren ook de Belastingdienst en de Gemeentes op naleving van de procedures van bepaalde SV-regelingen. Ze kijken hierbij naar de administratieve vereisten en de toepassing van wet- en regelgeving. Doordat elke regeling aparte eisen heeft, is dit complex. De afgelopen jaren wordt steeds vaker en strenger gecontroleerd. Door een juiste uitvoering voorkomt u de kans op boetes en/of naheffingen.
Stelling 2 | Voor de uitvoering van SV-regelingen is actuele kennis van wet- en regelgeving én inzicht in uw werknemersbestand vereist.
Feit: De complexiteit van SV-regelingen wordt veroorzaakt door continue verandering. Als werkgever moet u daarom beschikken over actuele kennis van de wet- en regelgeving. Daarnaast is het belangrijk om inzicht te hebben in uw werknemersbestand, bijvoorbeeld welke werknemers arbeidsgehandicapt zijn of structureel functioneel beperkt. Alleen met deze kennis kunt u de regelingen juist uitvoeren.
Stelling 3 | SV-regelingen bestaan uit stimulerings- en vangnetregelingen.
Feit: SV-regelingen zijn in te delen in vier belangrijke categorieën: stimuleringsregelingen die participatie op de arbeidsmarkt bevorderen, die mobiliteit bevorderen, ontwikkeling en opleiding stimuleren en vangnetregelingen om financiële risico’s voor u als werkgever te beperken. Binnen deze categorieën bestaan tal van regelingen, subsidies en kortingen om arbeidsperspectief voor iedereen te stimuleren.
Stelling 4 | SV-regelingen worden automatisch toegepast in uw administratie.
Fabel: Veel werkgevers denken dat SV-regelingen vanuit het salarisadministratiesysteem automatisch worden toegepast. Dit is een misverstand. Want veel fouten ontstaan door het niet of verkeerd toepassen van de regelgeving. Daarnaast is het voor salarisadministrateurs niet altijd duidelijk welke handelingen automatisch of handmatig worden doorgevoerd. Fouten in de administratie variëren van de verkeerde registratie van het loonkostenvoordeel tot het verkeerd toepassen van de lage of hoge WW-premie.
Stelling 5 | Veel werkgevers in Nederland benutten SV-regelingen optimaal.
Fabel: Volgens cijfers van Robidus benutten werkgevers slechts 65% van de mogelijke SV-regelingen. Kortom, vaak kunt u nog veel meer regelingen benutten dan u denkt. In hoeverre kan uw organisatie SV-regelingen benutten? Dit verschilt onder andere per sector, de grootte van uw bedrijf en het aantal werknemers.
Stelling 6 | SV-regelingen zijn afhankelijk van de situatie van uw werknemer.
Feit: Inderdaad, de meeste regelingen zijn afhankelijk van de situatie van uw werknemer. Een aantal kleine uitzonderingen daargelaten. Met een statusuitvraag kunt u deze informatie achterhalen. Pas twee maanden na indiensttreding is uw werknemer verplicht om deze statusuitvraag in te vullen. Belangrijke informatie om uit te vragen:
- Is uw werknemer arbeidsgehandicapt of structureel functioneel beperkt?
- Heeft uw werknemer een uitkeringsverleden?
- Is uw werknemer opgenomen in het doelgroepregister van UWV?
Stelling 7 | Te laat een SV-regeling aanvragen, is een veelgemaakte fout.
Feit: Veel werkgevers vragen een regeling te laat aan. Hiermee vervalt het recht om aanspraak te maken op deze SV-regeling. Andere veelgemaakte fouten zijn:
- Uw organisatie heeft te weinig personeelscapaciteit om alle SV-regelingen te kennen;
- Uw organisatie heeft onvoldoende kennis van wet- en regelgeving;
- Uw organisatie heeft geen inzicht in status van de werknemers;
- Uw organisatie vraagt een regeling aan, maar de uitbetaling wordt niet gecontroleerd;
- Uw organisatie archiveert niet het juiste of volledige bewijsmateriaal dat bij een SV-regeling hoort.
Naast deze 7 stellingen zijn er natuurlijk veel meer regels en feiten omtrent SV-regelingen. Download gratis onze whitepaper en onze experts vertellen meer.
Werken aan een inclusieve arbeidsmarkt
Iedereen een eerlijke kans bieden op een baan. Dat is wat de Nederlandse maatschappij wil. Daarom stimuleren diverse subsidies en compensatieregelingen u als werkgever om bij te dragen aan het arbeidsperspectief van specifieke groepen. Wat maakt deze SV-regelingen complex? Welke kansen en voordelen zijn er voor u als werkgever? En hoe benut u deze compensaties optimaal? Onze experts leggen het uit in deze whitepaper.