Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Nieuws

Snel “IVA-oordeel” kost honderden miljoenen

UWV in Groningen heeft ten onrechte een groep van 2000 mensen volledig arbeidsongeschikt beoordeeld, zonder hierbij een correcte werkwijze te hebben gehanteerd. Het doel hierbij is geweest zo snel mogelijk de dossiers af te handelen. Dit stellen drie verenigingen van verzekeringsartsen in een brief aan minister Koolmees.

Taakdelegatie

Meer dan 2800 mensen zijn in de periode 2006 – 2010 op medische gronden tijdelijk volledig arbeidsongeschikt verklaard en zijn gedurende hun arbeidsongeschiktheid niet of niet voldoende gezien. Zij zijn vervolgens, veelal op basis van slechts een herbeoordelingsvragenlijst, beoordeeld door verpleegkundigen die hiertoe niet zijn opgeleid en bevoegd, in plaats van door verzekeringsartsen. Dit is geen correcte invulling van taakdelegatie geweest.

Gewoonlijk wordt ongeveer 20%, bij een groep van deze grootte, uiteindelijk volledig arbeidsongeschikt verklaard. In dit geval is 78% als volledig arbeidsongeschikt aangemerkt zonder dat is vastgesteld dat zij nog steeds niet kunnen werken. Deze mensen ontvangen nu, mogelijk ten onrechte, tot aan hun pensioendatum blijvend een arbeidsongeschiktheidsuitkering (IVA-uitkering).

Honderden miljoenen

UWV keert hierdoor veel meer uit dan nodig zou moeten zijn. Dit heeft de maatschappij nu al honderden miljoenen gekost en als er niets gebeurt komen daar nog honderden miljoenen bij. De verenigingen van verzekeringsartsen adviseren minister Koolmees een volledig onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren en de beroepsverenigingen daarbij te betrekken.

Eigenrisicodragerschap

Werkgevers die niet afhankelijk willen zijn van UWV maar zelf grip en sturing willen houden op de re-integratie van werknemers en op de wijze waarop deze wordt uitgevoerd, kiezen voor het eigenrisicodragerschap. Meer hierover weten? Neem dan contact op.

Beperk inkomstenterugval

Wat vindt u in deze whitepaper?

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.