Uit de praktijk van de arbeidsdeskundige
Peter werkt al zijn hele leven in de bouw. Door de jarenlange fysieke arbeid is zijn rug versleten en kan hij het werk niet meer uitvoeren. Als het contract van Peter afloopt, komt hij in de Ziektewet terecht. Wat nu? Hij heeft geen werkgever meer, maar moet wel re-integreren. De arbeidsdeskundige heeft immers gezegd dat hij ander werk kan gaan doen.
Peter moet gaan solliciteren en dat terwijl hij ziek is. Daarnaast zit hij met veel vragen in zijn hoofd. Wat voor werk moet hij gaan doen? Hij heeft namelijk altijd in de bouw gewerkt. Welk werk past bij hem? En kan hij dat met zijn rug wel volhouden? Verder worstelt hij met de vraag of hij een nieuwe werkgever over het ziek-zijn moet vertellen. Want wat als hij het werk niet kan volhouden en opnieuw ziek wordt? De potentiële werkgever loopt dan het risico om twee jaar lang het loon door betalen. Hoe kunnen Peter en de potentiële werkgever geholpen worden?
Proefplaatsing: van uitkering naar werk
De proefplaatsing is een prachtig re-integratie instrument voor zowel de nieuwe werkgever als de uitkeringsgerechtigde. Het woord zegt het al: de uitkeringsgerechtigde gaat op proef werken, zonder loon maar met behoud van de uitkering. De werkgever neemt dus de uitkeringsgerechtigde niet direct in dienst. Maar kan eerst samen onderzoeken of het werk geschikt is. Het enige wat gevraagd wordt van de werkgever is een intentieverklaring. Bij bewezen geschiktheid wordt er door deze verklaring een arbeidscontract voor tenminste zes maanden gegeven.
Solliciteren met een joker
Hoewel Peter niet verplicht is om een nieuwe werkgever iets te vertellen over het ziek-zijn, vinden veel uitkeringsgerechtigden het moeilijk om niets te zeggen. Zij voelen zich bij voorbaat schuldig als blijkt dat zij het werk niet aankunnen. Ze willen daarnaast niet liegen of informatie achterhouden. Met de proefplaatsing-troef in de achterzak kan Peter nu zonder gewetensbezwaren solliciteren. Hij kan zelf bepalen wat hij de nieuwe werkgever vertelt over zijn situatie. Verder kan hij meteen een oplossing bieden voor de bezwaren die de nieuwe werkgever kan opwerpen.
Een proefplaatsing vergroot de kansen van Peter op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Dat is niet alleen prettig voor Peter maar ook voor de eigenrisicodrager. De eigenrisicodrager is verantwoordelijk voor de uitkering en re-integratie van Peter. Mogelijk heeft Peter, door de proefplaatsing, minder lang een uitkering nodig én dat scheelt in de portemonnee!
Voorwaarden voor een proefplaatsing
Zoals eerder genoemd is de intentieverklaring tot een arbeidscontract één van de belangrijkste voorwaarden. Verder moet de werkgever een aansprakelijkheidsverzekering hebben voor de uitkeringsgerechtigde. Daarnaast mag een uitkeringsgerechtigde niet eerder op een proefplaatsing gewerkt hebben bij dezelfde werkgever. De werkzaamheden moeten in overeenstemming zijn met de krachten en bekwaamheden van de uitkeringsgerechtigde. De duur van de proefplaatsing is in beginsel twee maanden. Dit kan verlengd worden tot maximaal zes maanden, zolang het bijdraagt aan de re-integratie. Als er na de proefplaatsing een arbeidscontract wordt aangeboden, dan is een proeftijd niet meer aan de orde. De proefplaatsing wordt gezien als vervanging van de reguliere proeftijd.
Tijdens de proefplaatsing kunnen Peter en de nieuwe werkgever samen kijken of de functie passend is, of het aantal uur goed is en of hij de werkzaamheden kan uitvoeren. Peter kan wennen aan de nieuwe werkzaamheden, de nieuwe eisen die aan hem gesteld worden en misschien wel een heel andere werkomgeving dan wat hij gewend was. Peter werkt zonder loon en met behoud van zijn uitkering. De nieuwe werkgever loopt daarom geen risico mocht de proefplaatsing niet lukken. Peter valt dan direct terug op zijn uitkering en beide partijen kunnen zonder verdere verplichtingen uit elkaar gaan.
Wilt u meer informatie over de proefplaatsing? Kijk op de website van UWV of neem contact op met één van de Robidus experts. De eigenrisicodrager hoeft geen toestemming aan UWV te vragen voor de proefplaatsing. De eigenrisicodrager beslist hier zelf over. Een proefplaatsing is mogelijk als er sprake is van een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, WW- of ziektewetuitkering.