Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

PMO draagt bij aan de inzetbaarheid van werknemers

Als werkgever bent u verplicht een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden aan uw medewerkers, ongeacht de grootte van uw organisatie. Veel bedrijven zien een PMO enkel als een verplichting; dat is een gemiste kans. Het is namelijk een uitgelezen middel om arbeidsrisico’s te beperken en daardoor uw verzuimpercentage te verlagen.

PMO preventief inzetten 

Een Preventief Medisch Onderzoek spoort in een vroeg stadium gezondheidsrisico’s op bij werknemers. Het gaat bij een PMO niet alleen om onderzoek naar de gezondheid op dat moment, het dient ook als preventief middel voor risico’s op gebied van levensstijl en conditie. Met de uitkomst van het onderzoek weet de werknemer wat de risico’s zijn voor zijn of haar gezondheid. Daarnaast krijgt iemand inzicht in wat hij of zij moet doen of juist moet laten om de gezondheid te beschermen of te verbeteren.

Een PMO voorbeeld uit de praktijk 

Het verzuim bij een internationaal opererende zakelijke dienstverlener is veel lager dan het gemiddelde verzuimpercentage in de sector. Geen reden tot zorg vindt de HR-manager. Toch vindt de directie dat het verzuim een hoge kostenpost is waar iets aan gedaan moet worden. De HR-manager onderneemt actie en schakelt een specialist in van Robidus met als opdracht om de verzuimoorzaken te achterhalen om op basis daarvan een preventiebeleid te kunnen vormgeven.

Data-analyse verzuim 

De specialist van Robidus start niet direct met een PMO, maar maakt eerst een analyse van de verzuimdata. Kijkend naar de cijfers van de afgelopen jaren kan er geen vast patroon vastgesteld worden. De specialisten zien vaak dat een bepaalde functie en/of afdeling meer verzuimt in tegenstelling tot anderen. Bij deze organisatie is dit niet het geval. Daarom besluit men een grootschalig onderzoek, in de vorm van een PMO, te starten. 

Duidelijkheid door PMO 

Het PMO bestaat uit een vragenlijst over de leefstijl en werkomstandigheden van de medewerkers. Dit onderzoek wordt aangevuld met een Health Check naar onder andere het gezichtsvermogen, de bloeddruk, cholesterol en een BMI-meting. Werknemers mogen zelf bepalen of ze meewerken aan het onderzoek. De werknemers die meewerken, kunnen vervolgens een gesprek aanvragen om een persoonlijk advies te krijgen. Uiteindelijk werd de vragenlijst door 66% van de werknemers ingevuld, 31% van de werknemers deed mee aan de Health Check. 


De uitkomsten van het PMO laten zien dat er op een aantal vlakken winst valt te behalen voor deze organisatie. Een heel concrete, noch simpele, actie die is uitgevoerd is het aanbieden van gezondere maaltijden. Uit het onderzoek bleek dat slechts 14% van de medewerkers wekelijks voldoende fruit eet. De organisatie heeft geïnvesteerd in een fruitmand, die elke week wordt afgeleverd op kantoor. Tevens heeft de organisatie op basis van de uitkomsten besloten een vitaliteitsprogramma op te zetten. De thema’s in het plan zijn gebaseerd op de belangrijkste uitkomsten uit het PMO en een eerder gehouden onderzoek naar de arbeidsrisico’s (RI&E).

Casemanagers opleidingstraject

PMO om verzuim te verlagen

Wilt u meer uit het PMO halen? Schakel één van onze specialisten in. Samen zorgen we voor concrete inzichten om gezondheidsrisico’s preventief te verkleinen. Een veilige, gezonde en prettige werkomgeving draagt bij aan de inzetbaarheid van werknemers!

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.