Gastblog: Martijn Hendriks van Erasmus Happiness Economics Research Organisation
Verzuim daalt met 1 werkdag per fte per jaar als het rapportcijfer dat medewerkers aan hun werkgeluk geven met een kwart punt (0,25) stijgt. Dit staat gelijk aan een daling in het verzuimpercentage van 0,4% en een verzuimkostenreductie van €400 per medewerker. Aangezien een jaar gemiddeld 255 werkdagen bevat, levert dit 1 ‘extra medewerker’ per 255 medewerkers op.
Deze effecten komen naar voren uit onderzoek onder meer dan 15.000 medewerkers in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd door Dr. Martijn Hendriks van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO). Dit onderzoeksinstituut van de Erasmus Universiteit biedt organisaties de mogelijkheid om inzicht te krijgen in waar de meeste winst te behalen is bij het versterken van werkgeluk en het reduceren van verzuim, via een op maat gemaakte, wetenschappelijk gefundeerde verzuimanalyse.
Welke werkaspecten beïnvloeden verzuim het meest?
Van de 48 geteste werkaspecten zijn dit de 10 belangrijkste:
1. Collega’s kunnen vertrouwen
2. Teamsfeer
3. Steun collega’s
4. Fysieke belasting
5. Arbeidsvoorwaarden
6. Gevoel van erbij horen
7. Interessant werk
8. Integriteit collega’s
9. Op gemak voelen
10. Werk-privé balans
De top 10 bevat veel werkaspecten die gerelateerd zijn aan een sociaal veilige werkomgeving. Andere aspecten in de top 10 hebben betrekking op de belasting van het werk (fysieke belasting), financiële waardering (arbeidsvoorwaarden) en de inhoud van het werk (interessant werk). Zo blijkt dat als het rapportcijfer betreffende het kunnen vertrouwen van collega’s met een kwart punt stijgt, dat een verzuimreductie oplevert van 1,4 werkdagen per fte per jaar.
Bij verzuimreductie denkt men vaak eerst aan het verminderen van werkdruk en het ondersteunen van de werk-privé balans. Deze factoren dragen inderdaad bij aan minder verzuim. Zo is verzuimreductie naast fysieke belasting en de werk-privé balans ook gerelateerd aan meer rekening houden met het privéleven van medewerkers, minder emotionele belasting en passendere werktijden. Een belangrijk inzicht uit dit onderzoek is echter dat andere werkaspecten eveneens belangrijk zijn, zoals een sociaal veilige omgeving en de inhoud van het werk.
Hoe kun je hier strategisch op inspelen?
Voor weloverwogen keuzes over de focus bij het verminderen van verzuim is het essentieel om mee te wegen waar het meeste ontwikkelpotentieel ligt en wat de wensen van medewerkers zijn. Medewerkers zijn doorgaans het minst tevreden met hun ‘werkdruk en belasting’ en de ‘waardering en erkenning’ die ze krijgen en zien dit ook het vaakst als een prioriteit om mee aan de slag te gaan in de organisatie. Daarentegen zijn medewerkers vaak al vrij tevreden met hun werk-privé balans en hun sociaal veilige omgeving. Desondanks zien medewerkers ook dit als prioriteiten om mee aan de slag te gaan.
Door te werken aan een sociaal veilige omgeving sla je twee vliegen in één klap, want dit is niet alleen de belangrijkste voorspeller van verzuim maar ook van werkgeluk (samen met de inhoud van het werk). Minder werkdruk en belasting en een betere werk-privé balans dragen ook bij aan werkgeluk, maar behoren niet tot de belangrijkste werkaspecten voor werkgeluk. Inzetten op deze thema’s is vooral effectief voor verzuimreductie, maar is niet het meest effectief voor het versterken van werkgeluk.
Het onderzoek laat ook zien dat de gebieden waar de meeste verzuimreductie te behalen is aanzienlijk verschillen tussen organisaties. Dit betekent dat het efficiënt reduceren van verzuim niet via een “one-size-fits-all” benadering kan worden bereikt. Een unieke verzuimanalyse per organisatie is daarom noodzakelijk.
Benieuwd naar de rest van dit onderzoek? Het volledige onderzoek is te lezen in hoofdstuk 3 van het Trendrapport ‘Navigeren naar Inzetbaarheid’ van Robidus. Vraag jouw gratis exemplaar aan via: https://www.robidus.nl/trendrapport