Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

WGA eigenrisicodragerschap

Risicofinanciering die aansluit op uw HR beleid

Wanneer een medewerker na twee jaar ziekte gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt beoordeeld, krijgt hij recht op een WGA-uitkering. Als werkgever bent u daar tot tien jaar lang verantwoordelijk voor.

Het financiële WGA risico kunt u financieren via de publieke Whk-premie of u kiest voor het eigenrisicodragerschap. Wilt u dat uw werknemers optimaal begeleid worden bij de re-integratie dan is het eigenrisicodragerschap voor u de juiste keuze.

Binnen het eigenrisicodragerschap kunt u, afhankelijk van uw beleid en financiële ruimte, kiezen om het risico volledig onder te brengen bij een private verzekeraar. Heeft u voldoende financiële armslag dan kunt u ook kiezen voor volledig eigen beheer.

WGA Beheerverzekering

De balansvoorziening bij de Eigen beheer variant zien veel werkgevers als een groot nadeel. Aan de andere kant wordt privaat verzekeren, door de stijgende private premies en de moeilijke inschatting van met name de WGA flex instroom, steeds moeilijker. Daarom biedt Robidus grote werkgevers ook een hybride vorm aan: geen balansvoorziening meer, maar wel fluctuaties in kosten. Net als bij de private verzekering mag u een deel van de premie verhalen op uw werknemers. Het is een vorm van eigenrisicodragen, dus u krijgt volledig grip op de re-integratie.

De premie van de WGA Beheerverzekering is gebaseerd op de balansvoorziening. Is de re-integratie succesvol dan betaalt u het volgend jaar een lagere premie (zoals uw voorziening bij eigen beheer financiering lager zou zijn). Ook bij deze hybride variant ligt de verantwoordelijkheid voor de begeleiding en re-integratie van WGA-gerechtigden bij de werkgever. Met als verschil dat de uitvoering integraal onderdeel is van de verzekeringsvorm. Door de schaalgrootte van de WGA-uitvoerder zien de begeleidingskosten lager dan als u het zelf zou doen.

Waarom Robidus voor de uitvoering van het WGA-ERD?

  • Robidus heeft voor een totale loonsom van 50 miljard euro aan financieringsonderzoeken afgerond.
  • Een kwart van de grootzakelijke werkgevers heeft de WGA-uitvoering bij Robidus ondergebracht.
  • Door optimale benutting van onder andere vangnetregelingen worden de WGA-kosten aanzienlijk verlaagd.
  • Robidus voert jaarlijks circa 1.000 succesvolle bezwaar- en herbeoordelingsprocedures uit.
  • De WGA-instroom bij publiek verzekerde werkgevers is 19% en 15% bij private verzekeraars.
  • Door een scherpe poortcontrole en focus op inzetbaarheid verlaagt Robidus deze instroom naar 13%.


Meer weten over de WGA? Download dan nu onze whitepaper en leer meer over de WGA beheerverzekering.

Meer informatie? Pascal Koopman Risk consultant STEL EEN VRAAG
BLOG: Marktontwikkeling WGA vraagt om innovatieve oplossingen