Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nieuws

Coronavirus en werktijdverkorting

UPDATE 17 maart 2020: In de afgelopen dagen zijn er in totaal 78.000 aanvragen ingediend voor werktijdverkorting. Dit leidt tot problemen en de uitvoering van deze regeling is niet haalbaar. Hierdoor heeft minister Koolmees besloten om een noodfonds in het leven te roepen ter vervanging van de regeling werktijdverkorting.

Bij de uitbraak van een epidemie of pandemie, zoals het coronavirus, kan het voorkomen dat u tijdelijk minder of geen werk heeft voor uw medewerkers. Deze situatie valt niet onder het normale bedrijfsrisico. In dit geval kunt u compensatie aanvragen in de vorm van werktijdverkorting. Indien deze vergunning wordt afgegeven dan kan de medewerker een WW-uitkering aanvragen. 

Vergunning werktijdverkorting

Om gebruik te kunnen maken van werktijdverkorting is een vergunning vereist. Deze vergunning kan worden aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In eerste instantie wordt deze voor de duur van zes weken toegekend. De vergunning kan maximaal 3 maal voor een periode van zes weken worden verlengd. De gebruikelijke werktijd wordt hoogstens 50% teruggebracht, in uitzonderlijke gevallen tot 100%. 

Om een vergunning te krijgen gelden de volgende voorwaarden: 

  • De organisatie is getroffen door een bijzondere situatie die niet onder het normale bedrijfsrisico valt; 
  • de bijzondere situatie is van tijdelijke aard, waardoor binnen afzienbare tijd de werkzaamheden weer kunnen worden hervat;
  • de verwachting is dat de organisatie voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% minder werk heeft;
  • de werktijdverkorting wordt niet aangevraagd voor medewerkers met een oproepcontract of uitzendkrachten. 

WW-uitkering

Wordt de vergunning door het Ministerie afgegeven, dan komt uw medewerker voor een WW-uitkering in aanmerking. Hiervoor is het van belang dat u direct na ontvangst van de vergunning dit meldt bij UWV. Daarna kunt u de WW-uitkering voor uw medewerkers aanvragen. U betaalt het salaris van uw medewerker gewoon door, maar UWV betaalt de WW-uitkering aan u als werkgever uit. 

Heeft uw medewerker een WW-uitkering wegens werktijdverkorting aangevraagd, dan gelden in principe dezelfde verplichtingen als tijdens de gewone WW. Uitzondering hierop is dat een medewerker geen sollicitatieplicht heeft en hij hoeft zich niet in te schrijven als werkzoekende bij het Werkbedrijf van UWV. Deze situatie is anders als een medewerker helemaal niet meer werkt en de werkgever een verlenging aanvraagt van de vergunning voor werktijdverkorting. In dit geval dient de medewerker zich binnen twee dagen na de eerste verlenging te hebben ingeschreven bij het Werkbedrijf en zal hij zich moeten houden aan de sollicitatieplicht.

Wordt de medewerker na de werktijdverkorting ontslagen of wordt het contract niet verlengd? Dan zal de gewone WW-uitkering korter van duur zijn omdat al een deel van de WW-uitkering is gebruikt voor de werktijdverkorting.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.