Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Nemen werknemers minder risico met hun inkomen?

Het lijkt alsof werknemers, sinds het uitbreken van de coronapandemie, minder risico willen nemen met hun inkomen. Steeds meer werknemers kiezen namelijk voor een verzekering die hun inkomen bij arbeidsongeschiktheid veiligstelt.

Veel werknemers die arbeidsongeschikt raken hebben recht op een WIA-uitkering. Vaak is de hoogte daarvan een fractie van het oude inkomen. Veel werkgevers bieden dan ook een collectieve aanvullende verzekering aan die de WIA-uitkering aanvult, meestal tot 70% van laatstverdiend inkomen.

Deelnamegraad collectieve regeling stijgt 

Robidus ondersteunt werkgevers bij het aanbieden van deze collectieve regeling. Met name het communicatieproces richting de medewerkers wordt door Robidus verzorgd. Jeroen Lansu (manager WIA inkomen van Robidus) vertelt: “Normaliter participeert circa 90% van het personeelsbestand in de collectieve regeling. In de eerste helft van 2020 zagen we een stijging naar een deelnamegraad van 97%. Opvallend is dat tijdens de tweede coronagolf bijna elke medewerker wilde deelnemen. De deelnamegraad kwam uit op 99%.” Jeroen deelt zijn visie op deze stijging: “Ik zie dat mensen zich nu meer bewust zijn van hun gezondheid. Als die kwetsbaarheid dan ook nog eens gepaard gaat met een forse inkomensterugval is de ellende compleet. Blijkbaar willen mensen dat nu voorkomen.”

Meer werkgevers kiezen voor collectieve verzekering 

Individueel een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid afsluiten is eigenlijk onbetaalbaar. Jeroen: “Steeds meer werkgevers besluiten daarom een collectieve aanvullende WIA-verzekering voor hun werknemers af te sluiten. Door het collectief is de premie slechts enkele euro’s bruto per maand. Meestal wordt deze 100% door de werknemer betaald, maar we zien ook wel 50% werkgever en 50% werknemer. Afgezet tegen de grote impact van het inkomensverlies (tot wel 35% van het oorspronkelijk loon) heeft men de premie er graag voor over. Afgelopen jaar nog meer dan voorheen.”

Jeroen adviseert werkgevers al ruim 15 jaar over de WIA-wetgeving. Vanuit zijn ervaring en expertise concludeert hij: “Eigenlijk is het merkwaardig als een werkgever deze verzekering niet aan haar werknemers aanbiedt. Het kost hem niets, integendeel het leidt tot hogere inzetbaarheid en lagere loonkosten. Maar bovenal: werknemers zien dit echt als een pre in de arbeidsvoorwaarden.”

Whitepaper - Beperk inkomensterugval van uw werknemer

Whitepaper WIA | Het inkomen van arbeidsongeschikten

Download gratis onze whitepaper over de WIA. Lees hier alles over inkomensrisico’s bij arbeidsongeschiktheid, uitkeringen op basis van de WIA-beoordeling, het voorkomen van inkomensterugval van uw medewerkers én wat collectieve verzekeringsoplossingen u bieden.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.