Het groeiende aantal verhalen over mentale problemen bij werknemers als gevolg van de coronacrisis baren werkgevers zorgen. Hoewel zij wel overtuigd zijn van het grote belang om werknemers gezond te houden en daardoor uitval te voorkomen, ondernemen ze (nu nog) geen actie. Wat gaan HR-afdelingen doen aan deze urgente zorg rondom inzetbaarheid?
Net als vorig jaar hebben we in samenwerking met HR Praktijk 120 HR-professionals gevraagd wat zij doen om werknemers inzetbaar te houden. Dit jaar hebben we extra vragen aan het onderzoek toegevoegd om het effect van de coronacrisis inzichtelijk te maken. Met dit rapport creëren we een beeld van de feitelijke ‘stand in het land’ als het gaat om het streven naar een gezonde werkomgeving en vitale medewerkers.
Ongerustheid over mentale gezondheid werknemers neemt toe
HR-professionals schatten het risico voor uitval door mentale problemen aanmerkelijk hoger in dan in 2019. Vorig jaar zag 48% mentale problemen als potentieel risico, dit jaar steeg dat naar 67%. De invloed van de coronacrisis, het thuiswerken en de impact die de crisis heeft op het geestelijk welzijn van de werknemers lijkt hier duidelijk zichtbaar. Het risico dat de fysieke gezondheid tot uitval leidt wordt ook een stuk hoger ingeschat dan vorig jaar: in 2020 zag 52% het als een risico tegenover 36% in 2019. Hier lijkt de impact van corona eveneens sterk zichtbaar.
Geen extra aandacht mentale klachten werknemers
Ondanks de zorgen om mentale klachten bij werknemers komen veel werkgevers niet met extra maatregelen. 56% van de respondenten (met thuiswerkers binnen de organisatie) onderneemt geen extra activiteiten om werknemers te ondersteunen in deze nieuwe situatie. En dat terwijl de media vol staan met berichten over sluimerende burn-outs bij thuiswerkers en mensen die in sociaal isolement raken. Dit heeft beide negatieve gevolgen op de mentale gezondheid. Organisaties treffen wel extra maatregelen met betrekking tot de fysieke gezondheid van thuiswerkende werknemers, namelijk 44%. Dit zijn voornamelijk maatregelen om persoonlijk contact te stimuleren. Slechts enkele organisaties bieden psychologische hulp of specifieke coachingsmogelijkheden.
Speciale interventies voor thuiswerkers
Met interventies kunt u verzuim voorkomen. Werknemers worden dan in een vroegtijdig stadium geholpen met fysieke of mentale klachten, door een partij van buiten de eigen organisatie. Wist u dat een aantal interventionisten op individueel en collectief niveau specifieke interventies aanbiedt om de weerbaarheid van medewerkers in deze coronatijd te vergroten? Op het Interventieplatform van Robidus hebben we er een aantal voor u op een rij gezet. Het doel van deze interventies is in veel gevallen om mentale problemen bij uw werknemers te voorkomen.