‘Het kan nog lang duren voordat er een vaccin of medicijn is tegen het coronavirus. Maar dat betekent niet dat we tot die tijd stil moeten zitten. Maak nu werk van een gezonde levensstijl’, een duidelijke oproep van meer dan 1600 Nederlandse artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals aan Nederland. Kunnen we onszelf door een gezonde levensstijl weerbaarder maken voor een nieuwe pandemie? Robidus legt uit waarom een gezonde levensstijl daadwerkelijk verschil kan maken.
Uit onderzoek van meerdere wetenschappers (van Lifestyle4Health, een innovatiecentrum dat is verbonden aan onderzoeksinstituut TNO) blijkt dat veel ernstig zieke coronapatiënten vaak onderliggende ziekten, zoals diabetes type 2 of obesitas, hebben. TNO-onderzoeker Hanneke Molema vertelt in het NOS Radio 1 Journaal: “Door een betere weerstand kun je een pandemie niet voorkomen. Maar wij denken wel dat als je mensen weerbaarder maakt, de kans op ernstig verloop van de ziekte kleiner is. Dus dat er minder mensen met zeer ernstige klachten worden opgenomen en er minder problemen zijn met uitval op werk.”
Zet in op gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl kan dus wel degelijk een positief effect hebben op werkgevers én werknemers. De huidige coronacrisis zorgt voor ingrijpende maatregelen die impact hebben op ons dagelijks leven, om ons heen draait het om de gezondheid van onszelf en van anderen. We worden, meer dan ooit, geconfronteerd met het feit dat we goed voor onze mentale en fysieke gezondheid moeten zorgen. Wat kunt u als werkgever doen om dit te stimuleren onder medewerkers?
#1 Verbeter gewoontes stap voor stap
Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog aan het Erasmus MC legt uit dat het belangrijk is om de gehele levensstijl aan te pakken. Van voeding en sport tot een goede nachtrust en geen overmatig alcoholgebruik. Maar verander gewoontes stap voor stap, extreem afvallen is bijvoorbeeld helemaal niet goed voor het lichaam. Sanquin, partner van Robidus, organiseerde tijdens de coronacrisis online fitnesstrainingen om in beweging te blijven. Maar ook buiten corona tijd kunt u hier als werkgever in faciliteren.
#2 Bewegen op of naar kantoor
Beweging combineren met werk? Het kan. Stimuleer werknemers om vaker lopend of met de fiets naar het werk te komen, biedt bijvoorbeeld leenfietsen van het werk aan. Introduceer zit-stabureaus, zodat medewerkers niet heel de dag zitten. En plaats niet alles binnen handbereik. Zet de koffiemachine een verdieping hoger, of de printer een aantal meters verderop. Dan dwingt u medewerkers onbewust om meer te wandelen. Of ga na een gezonde lunch een stukje wandelen met collega’s. Dit is niet alleen gezond, maar ook een moment van ontspanning.
#3 Mentaal fit blijven
Natuurlijk is voldoende beweging en een gezonde maaltijd belangrijk. Maar de mentale gezondheid is net zo belangrijk. Faciliteer een inzetbaarheidscoach, waarmee medewerkers regelmatig contact hebben. Zo kunt u beter in de gaten houden hoe het met een medewerker gaat. Heeft hij of zij nog plezier op het werk? Genoeg uitdaging? En zijn er geen signalen voor een aankomende burn-out? Alleen al het gesprek aangaan, kan er preventief voor zorgen dat een medewerker niet (volledig) uitvalt.
Gezonde levensstijl is inzetten op arbeidsperspectief
Bovenstaande tips dragen bij aan de vitaliteit van uw medewerkers. Door de coronacrisis hebben we gezien hoe snel werkgevers zich kunnen aanpassen op een nieuwe situatie, het is belangrijk om deze wendbaarheid en flexibiliteit vast te houden in de toekomst. Zo kunnen we de risico’s rondom uitval verkleinen. Als werknemers de regie houden op hun eigen inzetbaarheid én met plezier hun werk blijven doen, is dit voor beide partijen een win-win situatie. De inzetbaarheid wordt namelijk verhoogd en het arbeidsperspectief wordt verbeterd. Maar dit kan niet zonder in te zetten op preventie, dit is belangrijker dan ooit. Robidus bepleit dat arbeidsperspectief de beste vorm van sociale zekerheid is. De combinatie tussen enerzijds een goed persoonlijk vooruitzicht (gezonde levensstijl, financieel fit, sociale structuur), maar ook door een goed vooruitzicht op werk (opleiding, kans op werk en leergierigheid) maakt écht verschil. Zet daarom als werkgever nu in op het arbeidsperspectief van medewerkers, en loop in de toekomst minder risico’s.
Benieuwd wat Robidus voor uw organisatie kan betekenen?
Onze consultants leggen graag uit waar kansen liggen voor arbeidsperspectief.