Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

Re-integratie bij Long COVID: lessen en knelpunten

Momenteel worden talloze onderzoeken gedaan naar Long COVID, maar nog lang niet alles is bekend. Bijvoorbeeld over het verloop van de klachten of het herstel hiervan. Hoe kunt u nu al zorgen voor een duurzame re-integratie naar de arbeidsmarkt van werknemers die herstellen van Long COVID? In deze blog zetten we lessen en knelpunten van onze specialisten en bedrijfsartsen voor u op een rij. 

Eerst een stap terug: twee jaar geleden vonden de eerste coronabesmettingen plaats. De meesten herstellen binnen een maand van deze klachten. Toch heeft 20 procent na een maand nog steeds (lichte) klachten. Daarnaast heeft 10 procent van alle besmettingen te kampen met langdurige klachten. Onder veel zorgprofessionals en werkgevers zijn zorgen over Long COVID en het aantal langdurig zieken. 

Long COVID: veelvoorkomende klachten en risicogroepen 

De meest voorkomende klachten bij Long COVID zijn: 1) vermoeidheid, 2) kortademigheid en 3) concentratie- en/of geheugenproblemen. Dat laatste wordt ook wel brainfog genoemd, omdat het voelt alsof er een ‘mist’ in het hoofd zit. Opvallend is dat deze klachten elkaar afwisselen. Zo heeft een werknemer bijvoorbeeld in het begin vooral fysieke klachten, als kortademigheid en in een later stadium vooral mentale klachten, als concentratieproblemen. Dit maakt re-integratie lastig. U moet namelijk met steeds andere klachten rekening houden. Het is daarom van belang dat u als werkgever nauw samenwerkt met uw arbodienst. 

Elk bedrijf in Nederland kent een aantal risicogroepen op gebied van Long COVID: 

 1. Werknemers met een hoge leeftijd. 
 2. Werknemers die bij een eerdere coronabesmetting heftige klachten kregen. 
 3. Werknemers die in het ziekenhuis zijn opgenomen. 
 4. Mensen die lijden aan een longaandoening, zoals: astma of COPD. 
 5. Mensen die lijden aan (zwaar) overgewicht. 

Het is nuttig om deze risicogroepen in kaart te brengen binnen uw bedrijf. Stel een preventief plan van aanpak op als iemand uit deze groep besmet raakt met corona.

Belastbaarheid van Long COVID

Doordat de klachten bij Long COVID sterk wisselen, is de arbeidsbelastbaarheid fors en is het moeilijk om een eenduidig re-integratieplan op te stellen. Het gaat om zowel fysieke als psychosociale belemmeringen: wat zowel fysieke als mentale beroepen belemmerd. Veel arbodienstverleningen pleiten daarom voor een holistische aanpak. Hierbij kijkt u niet puur naar de ziekte, maar benadert u het vanuit de persoon en zijn of haar omgeving. Deze aanpak biedt maatwerk, wat voor Long COVID een must is. 

Best practices van re-integratie bij Long COVID

 • Veel onderzoek toont aan dat een snelle re-integratie goed is voor de gezondheid. Een werknemer hoeft dus niet voor 100% fit te zijn alvorens diegene terugkeert naar de werkvloer. Op deze manier houdt u ook de drempel laag om weer aan het werk te gaan. 
 • Bij Long COVID is het belangrijk om geleidelijk terug te keren naar werk. Doordat veel mensen last hebben van een verminderd energieniveau, moet de re-integratie passen bij het actuele en herstellende energieniveau. 
 • Sociale steun, begrip en geduld zijn essentiële factoren voor een succesvolle terugkeer naar werk. Als werkgever is het goed om uw werknemer het vertrouwen te geven dat het goed komt.
 • Regelmatige evaluaties zijn noodzakelijk bij Long COVID. Door de wisselende klachten kunt u beter eens per week, dan eens per maand met elkaar overleggen. Zo kunt u de re-integratie steeds aanpassen op de actuele situatie. 
 • Steeds meer mensen herstellen succesvol van Long COVID. Dit komt voornamelijk door het doseren van de energieverdeling gedurende de dag. Daarnaast acceptatie: als de werknemer de situatie accepteert, bevordert dit het herstel. 

Overige tips bij de re-integratie van Long COVID

 • Laat iemand kortere dagen maken, met meer onderbrekingen. 
 • Laat iemand later beginnen en eerder stoppen (ook i.v.m. verkeersdrukte). 
 • Maak tijd en ruimte voor de nodige behandelingen. 
 • Laat iemand vaker thuiswerken (met minder prikkels).
 • Start met een gefaseerde, geleidelijke terugkeer. 
 • Laat iemand tijdelijk geen nacht en/of ploegendiensten draaien. 
 • Kijk of er een tijdelijk, lichtere functie beschikbaar is. 

Afsluitend is het pleidooi bij de re-integratie van Long COVID dat uw werknemer aan het einde van de dag nog genoeg energie over heeft voor andere zaken.


Deze best practices deelden Frans van den Nieuwenhof (bedrijfsarts bij Obra) en Danielle Thijssen (SV Consultant bij Robidus) eerder in dit webinar. Kijk hier vrijblijvend terug.

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.