Twee jaar sinds de start van de corona pandemie melden de eerste zieke werknemers met Long COVID zich bij UWV. Een merendeel, 85 procent van deze mensen, krijgt een arbeidsongeschiktheidsuitkering toegekend. Ook worden de meeste mensen volledig arbeidsongeschikt verklaard. Wat zijn de gevolgen? En kunt u hier als werkgever preventief actie op ondernemen?
Vanaf begin dit jaar geeft UWV de eerste WIA-beoordelingen af van mensen die primair door corona ziek werden en hier langdurige klachten aan hebben overgehouden. Tot nu toe zijn dit ruim 700 beoordelingen. Momenteel laten de uitkomsten zien dat 62 procent van de mensen met als hoofddiagnose corona volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard. Bij een aantal gevallen, 8 procent van het totaal, betreft het een zogeheten IVA-uitkering door volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid. In de meeste gevallen, 54 procent van het totaal, betreft het een WGA 80-100 uitkering. Hierbij is iemand tijdens de beoordeling volledig arbeidsongeschikt, maar wordt verbetering van de belastbaarheid niet uitgesloten.
Medisch adviseur UWV aan het woord
Herman Kroneman, medisch adviseur Divisie Sociaal Medische Zaken, UWV vertelt: “De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen. Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid. Een prognose is vaak lastig. Want de wetenschappelijke kennis over het verloop van Long COVID breidt zich nog elke dag uit, maar veel is nog onzeker. Dat betekent dat het vaak te vroeg is om te zeggen dat de arbeidsongeschiktheid duurzaam is. Veel cliënten willen dat ook niet, die willen graag herstellen en weer aan de slag. Deze zien we in een later stadium nog terug voor een herbeoordeling. Er zijn wel degelijk situaties waarin een IVA-uitkering de enig denkbare oplossing is. Ook dat zie je in de cijfers.” (UWV, 2022)
Preventief plan voor risicogroepen
Zoals bovengenoemd medisch adviseur aangeeft, is nog lang niet alles rondom Long COVID bekend. Hierdoor is het voor werkgevers lastig om actie te ondernemen. Toch kennen we een aantal risicogroepen in Nederland. Het is nuttig om deze groepen in kaart te brengen binnen uw bedrijf en een preventief plan klaar te hebben liggen als corona deze groep raakt:
- Werknemers met een hoge leeftijd.
- Werknemers die bij een eerdere coronabesmetting heftige klachten kregen.
- Werknemers die in het ziekenhuis zijn opgenomen.
- Mensen die lijden aan een longaandoening, zoals: astma of COPD.
- Mensen die lijden aan (zwaar) overgewicht.
Aanpak voor werknemers met Long COVID
Werknemers met Long COVID krijgen te maken met diverse klachten, zowel mentaal als fysiek. Daarom is het lastig om een eenduidig re-integratieplan op te stellen. Daarom pleiten veel arbodienstverleningen bij Long COVID voor een holistische aanpak. Hierbij kijkt u niet alleen naar de ziekte, maar benadert u het zowel vanuit de persoon als vanuit zijn of haar omgeving. Zo biedt u maatwerk, wat bij Long COVID van groot belang is.
Benieuwd naar meer best practices omtrent Long COVID? Kijk hier ons webinar terug. Frans van den Nieuwenhof (bedrijfsarts bij Obra) en Danielle Thijssen (SV Consultant bij Robidus) geven u tips en delen ervaringen uit de praktijk.
Vragen over zieke werknemers met Long COVID? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.