In dit interview spreken we met Marjolein Kamp, HR-expert en casemanager bij TBI. Ze is nauw betrokken bij TBI Vitaal. Volgens haar is het de combinatie tussen het zware werk en de complexiteit rondom het eigenrisicodragerschap, wat verzuimbegeleiding en het voorkomen ervan echt een vak apart maakt.
Het initiatief om TBI Vitaal op te richten zegt veel over de relatie tussen de holding en haar medewerkers, aldus Kamp: “Onze medewerkers zijn onze core business. Zij moeten het voor ons doen. Bij TBI is heel veel aandacht voor de werknemers. Dat vertaalt zich terug naar lange dienstverbanden en veel loyaliteit aan de organisatie”, Marjolein vervolgt: “TBI Vitaal richt zich met activiteiten zoals bedrijfsfitness en coaching bij mentale klachten op de gezondheid van de medewerkers. Maar er wordt ook aandacht besteed aan pensioenadvies, leefstijltraining, afvallen, stoppen met roken en hulp bij zware schulden. Bij TBI Vitaal werken vier vaste casemanagers en een aantal mensen die meer projectmatig werken.”
‘Door TBI Vitaal en de samenwerking met Robidus is onze instroom in de WGA enorm laag’
De mensen van TBI Vitaal zijn voortdurend op zoek naar mogelijkheden om het vitaliteitsbeleid verder te ontwikkelen. Om dit daarna, samen met de collega’s van HR, te vertalen naar duurzame inzetbaarheids-plannen voor de ondernemingen, vertelt Marjolein Kamp: “Dat doen we onder meer op basis van periodieke medische onderzoeken. Uit die onderzoeken komen vraagstukken die wij organisatiebreed vertalen: ‘Waar zit een probleem en welke interventies kunnen we inzetten?’. Onze inspanningen vereisen wel maatwerk, want er is een groot verschil tussen de ondernemingen en ook tussen de techniek en de bouw. De bouw is eerder een conservatieve branche en de techniek-branche is veel vooruitstrevender. Neem een bedrijf als Croonwolter&dros; zij pakken het heel groots aan. Ze zetten elk jaar een divisie centraal en zoomen in op de problematiek van die divisie om echt maatwerk te kunnen leveren.”
TBI Vitaal werkt op het gebied van de sociale zekerheid samen met Robidus. Net als TBI gelooft Robidus in een geïntegreerde blik, waarbij het zowel draait om de persoonlijke inzetbaarheid (gezondheid, fysiek en mentaal) als om de functionele inzetbaarheid (zoals scholing) van een medewerker. Die visie en de brede kennis van Robidus zorgen voor een goede samenwerking, vertelt Marjolein Kamp: “Robidus begeleidt de instromers in de WGA en de Ziektewet, dus wij hebben veel contact met elkaar over deze onderwerpen. Zij ondersteunen ons bij de uitvoering van het ZW- en WGA-eigenrisicodragerschap, doen financieringsonderzoeken, verzekeringsanalyses en op basis van big data duiden ze risicogroepen aan. Zij ondersteunen ons heel actief rondom langdurige verzuimdossiers en de re-integratiebegeleiding van onze medewerkers. Ze kunnen van een zekere afstand en vanuit hun expertise naar dossiers kijken en ons tips & tricks geven. We weten elkaar altijd te bereiken en dat maakt de samenwerking erg prettig.”
De combinatie van een hele specifieke focus op verzuim vanuit TBI Vitaal en de samenwerking met Robidus werpt zijn vruchten af, besluit Marjolein Kamp: “Onze instroom in de WGA is echt enorm laag. Wij hebben gemiddeld maar 11 instromers op 5.500 medewerkers. Daar zit dus echt onze meerwaarde.”
Bent u benieuwd naar het gehele verhaal? In het interview leest u meer over hoe de PMO’s worden ingezet bij verschillende bouwbedrijven en waarom Marjolein ervan overtuigd is dat een stevige inzet op verzuimpreventie alleen maar belangrijker wordt. (HR Praktijk, september 2020).