Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Werkgevers aan het woord

Onderwijsinstelling Kindante

Odette Albers, HR-manager bij Kindante, zocht een proactieve partij. Door Robidus hebben ze nu beter inzicht in het verzuim en focussen ze op preventie.

‘Door beter inzicht focussen we op preventie’

Odette Albers
HR-Manager bij Stichting Kindante

Bij onderwijsinstelling Kindante zetten ze het kind voorop. “Leren leren én leren leven” is het motto van deze organisatie. Dit geldt ook voor de HR-afdeling. Odette Albers, HR-manager, werkte altijd in de commerciële wereld tot ze in 2018 de overstap maakte naar het onderwijs. Ze neemt nu haar ervaringen uit het bedrijfsleven mee naar de wereld van het onderwijs.

Met ruim 900 medewerkers (variërend van ondersteunend personeel, leerkrachten tot het management) biedt Kindante onderwijs aan zo’n 9.000 leerlingen in Zuid-Limburg. Eén van de uitgangspunten van Odette is dat scholen veel overeenkomsten hebben met bedrijven en organisaties uit andere branches: “Ook wij werken projectmatig, zijn resultaatgericht en zaken moeten uiteindelijk goed onderwijs opleveren (= rendement). Dit impliceert ook dat we bewust keuzes maken in wat we wel of wat we juist niet doen als HR.”

“Sociale zekerheid wordt steeds complexer. Door de vele wijzigingen in wet- en regelgeving, kun je niet meer altijd actueel zijn op dit terrein. Met als gevolg dat je geld misloopt en risico’s aangaat die je eigenlijk niet wilt lopen. De wereld om ons heen verandert, daarom is het van belang dit gehele proces uit te besteden en weg te nemen bij een personeels- en salarisadministratie. Het wordt te detailgericht en complex.” Kindante heeft daarom voor Robidus gekozen. “We zochten een partij die ons altijd twee stappen voor is en ons proactief informeert.”

Focus op preventie

Robidus heeft voor Kindante een dwarsdoorsnede van de organisatie gemaakt, een zogenaamde inzetbaarheidsscan. Odette: “Voor ons kwamen daar wel wat verrassingen uit naar voren. Bovenal ontstond er een stukje bewustzijn van de huidige situatie en van de mogelijke oplossingen die Robidus hierin kon bieden.” Odette noemt twee concrete voorbeelden:

  • “Het verzuim lag hoog. En trend hierin was het aantal medewerkers die na zwangerschap terugstroomden in verzuim. Deze trend hadden wij niet inzichtelijk. Nu wordt hier eerder op gestuurd waardoor verzuim ná de zwangerschapsperiode zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Dit werkt ook kostenbesparend.”
  • “Er gaan bij ons weinig mensen ziek uit dienst, maar er is wel een relatief hoge WGA-instroom. Robidus onderzoekt nu voor ons de oorzaken van die WGA-instroom en helpt ons die te verlagen door in vroegtijdig stadium met langdurig zieken het gesprek aan te gaan.”

Analyses en data geven management informatie 

Odette: “Ons college van bestuur wordt regelmatig geïnformeerd over onder andere het verzuimpercentage en de bijbehorende financiële consequenties, hiervoor gebruiken we de data en analyses van Robidus. Door personen vanuit verschillende bewegingen en niveaus te laten deelnemen aan dit overleg, ontstaat er een kruisbestuiving. Het college wordt geïnformeerd over mogelijkheden om bijvoorbeeld kosten te verlagen. En voor de personeels- en salarisadministratie is het belangrijk om te weten waarom besluiten worden genomen. Ook Robidus specialisten haken vaak aan bij dit overleg om zaken toe te lichten of om te helpen om de juiste afwegingen te maken.”

Samen werken aan sociale zekerheid

HR kan zelf ook de zaken rondom sociale zekerheid regelen, maar specialisme op dit terrein is essentieel vertelt Odette: “De systemen en informatie die Robidus bezit, groeit de HR-pet te boven.” Odette omschrijft Robidus als betrouwbaar; relatief niet goedkoop, maar doordat er kwaliteit geleverd wordt, is dat minder belangrijk. “Robidus weet waar zij het over heeft, is transparant en de data is duidelijk en klopt. De combinatie van het stuk klantgerichtheid in combinatie met inhoud is heel goed. Robidus begrijpt onze ambitie en onze organisatie. Je zou kunnen concluderen dat we dezelfde taal spreken, misschien is dat wel de reden van onze prettige samenwerking.”

Wilt u kennismaken met Robidus?

Wat zeggen andere werkgevers over hun ervaringen met Robidus?

Schiphol Group
‘Amsterdam Airport Schiphol is altijd met de toekomst bezig. Elk jaar moeten medewerkers nadenken over de vraag: waar wil ik…
Facilicom Group
Naast de rol van de leidinggevende bij de inzetbaarheid van de medewerker heeft deze daarin ook zelf een rol. En…
Stichting ZINN
‘Een van de zaken die HRControlNet zo waardevol maakt, is dat we vanuit één applicatie 12 jaar lang een dossier…
Brochure Robidus

Meer weten over Robidus en onze dienstverlening?

Download de brochure

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.

Niet eens met een WIA-beoordeling… en nu?

Praktijkverhalen gebundeld door de casemanagers van Robidus.