TNO & RIVM waarschuwen
door deze 8 trends stijgt psychisch verzuim komende 20 jaar fors
Door: Robidus Blog
Werkgevers krijgen de komende 20 jaar te maken met een sterke toename van psychisch verzuim door 8 maatschappelijke en technologische veranderingen. Hoewel het onzeker is in hoeverre bepaalde factoren uiteindelijk impact hebben of elkaar kunnen versterken, moeten werkgevers volgens het rapport van TNO en RIVM (2024) rekening houden met een sterke toename van
psycho-sociale arbeidsbelasting. Het rapport adviseert nu al te starten met preventieve maatregelen.

Deze 8 maatschappelijke ontwikkelingen verergeren werkstress:
Wij geven je er onze praktische preventietips bij.
- Vergrijzende beroepsbevolking: Het aantal werkenden neemt af, terwijl de vraag naar zorg en welzijn toeneemt. Tip: verlicht de werkdruk met gerichte ondersteuning, werkdrukvermindering voor oudere werknemers, goede kennisdeling en flexibele werkopties.
- Combinatie van werk en mantelzorg: Door vergrijzing nemen mantelzorgtaken toe, wat tijdsdruk en minder hersteltijd voor de medewerker geeft. Tip: flexibele werktijden, zorgfaciliteiten en mentale ondersteuning helpen stress te verminderen.
- Tekorten op de arbeidsmarkt: Vergrijzing en snelle technologische ontwikkelingen zorgen voor personeelstekorten in de zorg, het onderwijs, de industrie, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie. Tip: investeer tijdig in opleidingen en het behoud van personeel om de werkdruk te verminderen.
- Flexibele arbeidscontracten: Werkgevers bieden steeds vaker flexcontracten aan, wat onzekerheid geeft over inkomen, baanzekerheid en carrièrekansen en minder mogelijkheden biedt voor sociale interactie. Tip: geef meer werkzekerheid en stabiliteit aan flexwerkers door transparante communicatie en mogelijkheden voor doorstroom naar vast werk.
- Tijdelijk werk via online platforms: Strakke targets, digitale controle en baanonzekerheid met risico op discriminerende algoritmes en het ontbreken van sociale steun veroorzaakt werkstress. Tip: bied duidelijke contracten, haalbare doelen en voldoende regelruimte, eerlijke beoordelingssystemen en zorg voor persoonlijke aanspreekpunten.
- Kunstmatige intelligentie (AI): Het werk wordt complexer door data-analyse en systeemtoezicht, terwijl AI de prestaties monitort en beslissingen neemt. De verminderde autonomie en toegenomen controle leiden tot werkstress. Tip: zorg voor ontwikkeling van competenties, beperk controlefuncties en geef regelruimte om stress te verlagen.
- Hybride werken: Het gebrek aan sociale interactie en de verhoogde verantwoordelijkheid thuis kan leiden tot stress. Tip: maak afspraken over de begrenzing van werk- en privétijden en bevorder sociale interactie op de werkplek om stress te verminderen.
- Toenemende prestatiedruk: Digitalisering, controle, resultaatgericht werken en constante bereikbaarheid versterken de prestatiedruk en belemmeren ontspanning. Tip: ontwikkel een gezonde werkcultuur met focus op werk-privébalans, afgeschermde vrijetijd, realistische targets met regelruimte, ontwikkelmogelijkheden en voldoende hersteltijd.
Dringend advies: neem nu al preventieve maatregelen
Het rapport adviseert zo snel mogelijk te starten met stressmanagement. Naast het nemen van praktische maatregelen, is vroegtijdige signalering van stress en het aanbieden van interventies om werknemers met stressklachten te helpen, effectief. Deze aanpak vermindert psychisch verzuim. Daarnaast draagt het bij aan het welzijn van de medewerker en zorgt het voor een hogere productiviteit en medewerkerstevredenheid.
Integrale aanpak voor stressmanagement is nodig
Volgens het rapport is een integrale aanpak
essentieel om werkstress effectief te verminderen. Medewerkers ontvangen optimale ondersteuning en werkstress wordt efficiënt aangepakt door preventieplannen die de domeinen werk, zorg en onderwijs betrekken.
- Werk
werkgevers kunnen beleid ontwikkelen dat rekening houdt met mentale belasting en de herstelmogelijkheden voor werknemers. - Zorg
Zorgaanbieders kunnen voorzien in stressmanagement met vroegtijdige signalering van stress en interventies om psychisch verzuim te voorkomen. - Onderwijs
Leer- en ontwikkeltrajecten helpen medewerkers zich aan te passen aan veranderende arbeidsomstandigheden en voorziet hen van relevante scholing en ontwikkelmogelijkheden. Tip: Stimuleer continue scholing en levensloopplanning om medewerkers flexibel te laten aansluiten in een snel veranderende werkomgeving.
Een coachtraject, zoals de Themawandeling van Aliantis, helpt medewerkers bij uiteenlopende ontwikkelvraagstukken. Medewerkers met stressklachten worden met het complete integrale stressherstelprogramma de Werkwandeling van Aliantis goed geholpen. Dit effectieve programma is zowel curatief als preventief inzetbaar, en uiteraard ook verkrijgbaar via Robidus.
Aliantis is dé landelijk werkende stressspecialist. Ontdek hoe wij met voorlichting, onderzoek, coaching en training werkstress verminderen, de mentale veerkracht van medewerkers vergroten en organisaties grip geven op verzuim.
Exclusieve content rondom sociale zekerheid
Blog
Neurodiversiteit en inzetbaarheid
Deze blog laat zien hoe HR-professionals inclusiever kunnen handelen en hoe Choice en Partners BV.
Lees meer
Blog
TNO & RIVM waarschuwen
Werkgevers krijgen de komende 20 jaar te maken met een sterke toenamen van psychisch verzuim.
Lees meer
Blog
Wie door gezondheidsklachten (deels) uitvalt, ervaart vaak snel onzekerheid.
Een goede kandidaat met een ziekteverleden? Met de juiste kennis hoeft dat geen risico te zijn.
Lees meer
Blog
Werk actief aan het arbeidsperspectief van medewerkers
Robidus helpt werkgevers om medewerkers inzetbaar te houden, nu én in de toekomst.
Lees meer
Blog
Training timemanagement als eerste hulp bij stress?
Rust, focus en gezonde leefstijl zijn cruciaal voor duurzame inzetbaarheid.
Lees meer
Blog
Een arbeidsgehandicapte aannemen, risicovol of slim?
Een goede kandidaat met een ziekteverleden? Met de juiste kennis hoeft dat geen risico te zijn. Dankzij regelingen zoals de no-riskpolis, loonkostenvoordeel en proefplaatsing worden risico’s beperkt en kosten gecompenseerd. Zo maak je maatschappelijk verantwoord ondernemen ook zakelijk aantrekkelijk.
Lees meer