Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

66% van de werkgevers meet effectiviteit inzetbaarheid-maatregelen niet

Werkgevers hebben een breed pallet aan activiteiten en interventies die worden ingezet om verzuim te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een coach, inzetbaarheids specialist, training of een Preventief Medisch Onderzoek. Toch blijkt uit onderzoek dat bij de helft van de organisaties het aanbod aan mogelijkheden slechts een klein deel van de werknemers bereikt. En zijn deze instrumenten eigenlijk wel effectief?

Werken aan inzetbaarheid vergt een aanpak over twee assen: het verbeteren van het persoonlijk perspectief (de gezondheid, levensstijl et cetera) en/of het vergroten van de functionele inzetbaarheid (bijvoorbeeld (her)scholing of een cursus). Voor beide assen zijn er diverse instrumenten die een werkgever kan inzetten om verzuim te voorkomen.

In samenwerking met HR Praktijk hebben we 120 HR-professionals gevraagd wat zij doen om werknemers inzetbaar te houden en verzuim te voorkomen. Wat doen zij om de inzetbaarheid van werknemers te vergroten én hebben deze methodes effect?

Inzetbaarheid: focus ligt op scholing

Het stimuleren van de vitaliteit van werknemers is en blijft een belangrijk punt onder HR-professionals. Organisaties investeren hier flink in. Er zijn drie instrumenten die werkgevers het vaakst aanbieden. Op plaats één staat scholingsbudget daarna volgt de persoonlijke ontwikkelingscoach en op plaats drie staat bevordering van de fysieke gezondheid, bijvoorbeeld door het aanbieden van sportmogelijkheden. Dit is bijna dezelfde top drie als vorig jaar, alleen zijn plek twee en drie dit jaar van plaats gewisseld.

Top 3 instrumenten om inzetbaarheid te vergroten: 

  1. Scholingsbudget | 56,7%
  2. Persoonlijke ontwikkelingscoach | 45,2%
  3. Fysieke gezondheid (o.a. sport) | 41,1%

Effectiviteit van instrumenten wordt niet getest

De instrumenten vergen het nodige budget van organisaties. U zou verwachten dat organisaties daarom goed afwegen welk instrument wordt ingezet. Toch wordt bij een grote meerderheid (66,4%) de effectiviteit van de activiteiten nooit gemeten. Slechts 3,9% van de respondenten geeft aan dat de effectiviteit van de instrumenten structureel wordt gemeten.

Instrumenten bereiken werknemers nauwelijks

Om een beeld te krijgen van de impact van de ingezette instrumenten vroegen we hoeveel werknemers in de eigen organisatie gebruik maken van de aangeboden instrumenten. Er kan, net als afgelopen jaar, nog een flinke slag worden gemaakt als het gaat om het gericht inzetten van instrumenten. In de meeste organisaties maakt slechts een klein deel van de medewerkers gebruik van de instrumenten. Slechts één op de tien werkgevers bereikt met hun instrumenten alle werknemers.

Als we kijken naar de instrumenten die worden ingezet om de vitaliteit van werknemers te ondersteunen en verzuim tegen te gaan, wordt een breed pallet aan activiteiten en interventies ingezet. Wanneer we vragen hoeveel procent van de werknemers daadwerkelijk gebruik maakt van de mogelijkheden, wordt het beeld wat ‘negatiever’. In de helft van de organisaties blijkt het aanbod aan mogelijkheden slechts een klein deel van de medewerkers te bereiken.

Interesse in meer over dit onderzoek? Lees ook eens de blog: 

Mentale gezondheid van thuiswerkers staat niet op HR-agenda

Inzetbaarheidsrapport

Wat doen Nederlandse HR-professionals om werknemers inzetbaar te houden?

Robidus en HR Praktijk brengen jaarlijks de feitelijke ‘stand in het land’ in kaart als het gaat om het streven naar een gezonde werkomgeving en vitale medewerkers. Met dit onderzoek geven wij meer inzicht in de wijze waarop HR duurzame inzetbaarheid stimuleert en bieden we HR-professionals extra houvast bij het nemen van beslissingen in de eigen organisatie.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.