Sociaal ondernemen bij Transdev
Hoe Transdev sociaal ondernemen integreert in haar cultuur en strategie
Transdev laat zien hoe je als groot mobiliteitsbedrijf maatschappelijke impact maakt. In dit interview vertelt MVO-coördinator Nathan van Veen hoe zij kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van ambitie naar impact
Dit interview maakt deel uit van een serie gesprekken met organisaties die werk maken van sociaal ondernemen.
We spreken met Nathan van Veen, MVO-coördinator bij Transdev, het moederbedrijf van de bekende mobiliteitsbedrijven Connexxion, Hermes en Witte Kruis. Met haar ruim 7.700 werknemers staat Transdev midden in de maatschappij en wordt er dagelijks gewerkt aan de best mogelijke service en zorg voor haar reizigers, cliënten en patiënten.
Nathan vertelt: “Sociaal ondernemen past niet alleen heel goed in onze MVO-strategie, maar ook bij de nieuwe cultuur van Transdev. Zeker in onze sector, met opdrachtgevers bij provincies en gemeentes, draaien aanbestedingen allang niet meer uitsluitend om prijs en kwaliteit – sociaal ondernemen weegt steeds zwaarder mee. En daar is PSO een goed meetbare methode voor. Bijkomend voordeel is dat we door sociaal te ondernemen ook meer punten kunnen scoren in aanbestedingen, dankzij onze PSO-trede 3 certificering.”
De eerste hobbel: registratie en inzicht
“We hadden uiteraard al functioneringsgesprekken, onze ‘sterk-aan-het-stuur’ gesprekken met medewerkers. Maar wat we minder goed deden? Registreren. En dat is nou precies wat je nodig hebt om aan te tonen dat je sociaal onderneemt. Je komt er niet met een leidinggevende die zegt: “Ja hoor, dat heb ik vorige week nog gedaan.” Je moet het vastleggen. Bewijzen. En dat bleek een uitdaging.”
Niet alleen het vastleggen van gesprekken, maar ook het goed registreren van verschillende doelgroepen en hun trajecten binnen de organisatie, bleek cruciaal. Na het krijgen van dat inzicht hebben we de processen aangepast – en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Van bijzaak naar wezenlijk onderdeel
“Inmiddels is Transdev een paar jaar verder. Sociaal ondernemen is echt verweven in onze cultuur en geeft zingeving. En dat voel je. In de kantine, op de werkvloer, tussen collega’s.
Je ziet het wanneer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dankbaar zijn dat ze het werk mogen en kunnen doen. Ze voelen zich gezien en gewaardeerd. En ja, soms schuurt het ook. Bijvoorbeeld als een nieuwe collega vol enthousiasme de kantine binnenkomt terwijl een chauffeur die al 30 jaar hetzelfde werk doet, en het die dag allemaal even wat minder rooskleurig ziet. Deze interactie, dat contrast, zorgt voor bewustwording. En voor nieuwe inzichten bij medewerkers, dat werk niet zo vanzelfsprekend is. En dat het heel waardevol is wat we betekenen voor de maatschappij. Hierdoor willen collega’s graag voor Transdev blijven werken. Daar zijn we ongelooflijk trots op!”
Meer dan cultuur alleen: échte voordelen
“De PSO-certificering bracht ons veel meer dan we vooraf konden bedenken. We hebben nieuwe collega’s mogen verwelkomen die juist voor óns kozen vanwege onze maatschappelijke betrokkenheid. We zijn waardevolle partnerships aangegaan met andere sociale ondernemers. En we hebben onze employer branding strategie volledig vernieuwd, met sociaal ondernemen als kern.
En ja, het leverde ook concreet resultaat op. Transdev heeft nieuwe aanbestedingen gewonnen, waaronder onlangs die van de gemeente Utrecht – een grote speler waar thema’s als inclusie, toegankelijkheid en social return écht zwaar meewegen.”
Verder dan alleen een certificaat
“Voor Transdev stopt het niet bij de PSO-certificering. We zijn al een stap verder gegaan door specifieke doelgroepen te gaan beschrijven en deze doelgroepen op maat te begeleiden. Een voorbeeld daarvan is een speciaal ontwikkelde opleiding voor statushouders die als buschauffeur aan de slag willen. Een statushouder heeft net wat meer tijd nodig om te wennen. Soms is op tijd op een locatie komen al een uitdaging. Daarom geven we na elke studiedag een dag vrij, en nemen we extra tijd om ze goed op te leiden. Ook krijgen ze hulp bij taal en praktische uitleg. We willen echt zorgen dat ze de ruimte krijgen om te groeien.”
“Sociaal ondernemen is echt verweven in onze cultuur en geeft zingeving.”.
Een samenwerking met echte meerwaarde
Als het gesprek zich verplaatst naar de samenwerking met Robidus en Transdev, klinkt er enthousiasme: “Wat ik het meest waardeer is dat Robidus heel actief meedenkt én onze organisatie echt goed begrijpt.
De ondersteuning voor het PSO-traject, van registratie tot aan audits is van grote waarde gebleken. Onze contactpersoon Petra Kamping, de PSO-adviseur van Robidus, is ontzettend deskundig. Ze bereidt ons van A tot Z voor op elke stap in het proces.
Vijf jaar geleden hebben we het PSO-traject zelf opgezet. Maar we merkten al snel: als we willen groeien, hebben we de hulp van Robidus nodig. Inmiddels is deze samenwerking uitgegroeid tot een strategisch partnership.”
Vraag je klant wat zíj belangrijk vinden
“Een belangrijke les die Transdev leerde, kwam van buitenaf. We vroegen onze opdrachtgevers, leveranciers en reizigers hoe belangrijk zij sociaal ondernemen vonden. En we waren echt verrast door de antwoorden: het bleek voor hen ontzettend belangrijk! Deze feedback vormde de basis van de Transdev MVO strategie.”
Een nieuw perspectief op de arbeidsmarkt
“Sociaal ondernemen draait niet alleen om cijfers, maar ook om verhalen die je employer branding versterken. Mensen willen werken voor een organisatie met een menselijk gezicht. Zeker jongere generaties zoeken naar zinvol werk en échte voldoening.
Bij ons gaat het om meer dan vervoer – het draait om verbinding. Zo werken we samen met meerdere zorginstellingen voor dagbesteding: genaamd Cleanteams. De cliënten helpen met het schoonmaken van onze bussen, met zichtbaar plezier en toewijding. De interactie met onze chauffeurs maakt het extra waardevol. Er ontstaat echt contact.
Ook binnen onze eigen teams maken we ruimte voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hun enthousiasme en motivatie versterken niet alleen het team, maar maken Transdev tot een betere afspiegeling van de maatschappij en de regio’s waarin we actief zijn.
Divers én inclusief
“We worden als organisatie steeds diverser – en daar zijn we trots op. Maar echte kracht zit niet alleen in diversiteit: het gaat erom dat iedereen mee kan én mag doen. Inclusie maakt het verschil.Transdev werkt daar bewust aan. We zetten stappen, maar blijven leren en verbeteren.
Een simpel voorbeeld: collega’s lachen samen aan de kantinetafel, maar soms valt er een opmerking die bij de één grappig is, en bij de ander ongemakkelijk aankomt. Zulke momenten ontstaan vaak uit verschillen in achtergrond of perspectief.
Daarom zetten we in op bewustwording. Want wie elkaars normen en waarden begrijpt, helpt mee aan een veilige, open werksfeer – essentieel als je ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek wilt bieden waar ze zich écht thuis voelen.”
Tot slot: de 5 tips van Nathan van Veen van Transdev
Sta je aan de start van sociaal ondernemen? Laat je dan inspireren door de tips van Nathan:
- Vraag je stakeholders hoe belangrijk zíj sociaal ondernemen vinden.
- Neem mensen aan die er echt tijd en ruimte voor hebben – met duidelijke KPI’s.
- Ga voor PSO-certificering, als praktisch handvat en meetinstrument.
Gebruik storytelling en persoonlijke verhalen om je impact zichtbaar te maken.
Wees geduldig – het kost tijd, maar levert veel op!
“Sociaal ondernemen verandert je organisatie. Je wordt menselijker, inclusiever en uiteindelijk ook succesvoller.”
Meer lezen over waarom sociaal ondernemen loont?
In een veranderende arbeidsmarkt wordt sociaal ondernemen steeds relevanter. Bezoek voor meer waardevolle inzichten en praktische tips onze speciale pagina