Robidus vector blauw

Inclusief werkgeverschap bij ISS

Inclusief werkgeverschap bij ISS

Niet omdat het moet, maar omdat het werkt

In dit interview vertelt Robert Oosting, Head of Social Sustainability & Inclusion, hoe ISS mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief biedt – en hoe sociaal ondernemen bijdraagt aan duurzame impact én teamkracht.

Robidus PSO bedrijf met pso

Van ambitie naar impact

Dit interview maakt deel uit van een serie gesprekken met organisaties die werk maken van sociaal ondernemen.

We spreken met Robert Oosting, Head of Social Sustainability & Inclusion bij ISS Nederland. Bij ISS draait het niet alleen om schoonmaak, groenvoorziening, catering, wegenbouw of beveiliging. Het draait bovenal om mensen. In Nederland werken zo’n 3.000 mensen bij ISS, wereldwijd zijn dat er maar liefst 360.000 en behoren ze tot de top 40 grootste werkgevers van de wereld. Met medewerkers uit 150 verschillende nationaliteiten en actief in 38 landen, kun je met recht zeggen: diversiteit en mensgerichtheid zit in hun DNA.

De oorsprong: kansarme vrouwen en warme ondersteuning

“ISS werd in 1905 opgericht in Denemarken als een klein beveiligingsbedrijf. Al snel kwam daar schoonmaakwerk bij, uitgevoerd door met name kansarmere vrouwen. Wat toen al opviel? Deze vrouwen hadden méér nodig dan alleen een baan. Ze hadden behoefte aan ondersteuning, ook in hun thuissituatie. Die zorgzaamheid is nooit verdwenen. Integendeel, het vormt de basis van hoe ISS is gegroeid tot een organisatie die wereldwijd actief is in integrale dienstverlening.”

Van visie naar structuur: diversiteit en inclusie in beleid

“ISS is als bedrijf echt gericht op haar werknemers. Maar door het type werk wat we bieden hebben we ook veel mensen in dienst die wat lager op de maatschappelijke ladder staan. In 2014, een jaar voordat de participatiewet in is gegaan, heeft ISS in Nederland een eigen afdeling voor Diversiteit en Inclusie (D&I) opgericht. We wilden vanuit onze eigen organisatie kunnen bepalen hoe we invulling gingen geven aan deze nieuwe wetgeving. En dan vooral bekeken vanuit onze medewerkers. We kozen hierbij bewust voor de moeilijkere weg. We wilden het zélf kunnen, met onze eigen mensen en managers.

Er is sinds die tijd een centrale D&I-afdeling op het hoofdkantoor én een decentrale aanpak via regiomanagers die dagelijks verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse aansturing van collega’s uit 4 specifieke doelgroepen: mensen met zichtbare of onzichtbare ondersteuningsbehoefte, mensen die langdurig in de bijstand zitten, mensen met een migratieachtergrond (waaronder vluchtelingen) en jongeren die moeite hebben met het reguliere onderwijs.

Vooral die laatste groep — jongeren op MBO 1 of 2 niveau — maar ook hoger, krijgt bij ISS een kans via leerwerktrajecten: hybride leer-werk vormen. Deze trajecten zijn niet alleen waardevol voor de jongeren zelf, maar ook voor ons als organisatie: het zijn betrokken, leergierige medewerkers die zich echt willen inzetten.”

De waarde van PSO-certificering: zichtbaarheid, erkenning en inspiratie

“Hoewel het PSO-keurmerk (Prestatieladder Socialer Ondernemen) voor ISS nooit een doel op zich was, blijkt het wél een krachtig middel te zijn. Niet alleen geeft het erkenning aan het sociale karakter van onze organisatie, het helpt ons ook om dit naar buiten toe zichtbaar te maken richting klanten, partners en in aanbestedingstrajecten. Voor een beursgenoteerde organisatie als ISS, is dat geen bijzaak. Het onderstreept wie we zijn en waar we voor staan.

Het PSO-keurmerk versterkt onze positionering, maakt ons sociale profiel tastbaar en helpt ons om ons te onderscheiden in de markt. Zeker in de facilitaire wereld, waar aanbestedingen en imago een grote rol spelen, is dat van grote waarde.”

Wat sociaal ondernemen doet voor mensen

“We hebben binnen ISS tientallen projecten lopen waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen. De impact daarvan is enorm.

De kern van deze impact gaat verder dan alleen het bieden van werk aan mensen die anders aan de zijlijn zouden staan. Mensen krijgen hun eigenwaarde terug. Ze voelen zich weer onderdeel van de maatschappij. Ze hebben een doel. Voor sommigen is het de eerste keer in jaren dat ze ergens bij horen, collega’s hebben, een doel voelen. En dat is zó belangrijk. Werk gaat over inkomen, maar ook over erbij horen, erkenning, en dus bestaansrecht.”

Ontdek je eigen ‘superpower’ als organisatie

Veel werkgevers willen wel, maar weten niet hoe. Ons advies? Zorg dat sociaal ondernemen geen ‘hobby’ is van één betrokken collega, maar een structureel onderdeel van je organisatie.

Bij ISS kijken we bijvoorbeeld naar de aard van ons werk. We hebben veel functies in de schoonmaak, catering en facilitaire dienstverlening — werk dat bijvoorbeeld ook perfect past bij mensen die een duwtje in de rug nodig hebben. Door onze processen slim in te richten, maken we ruimte voor mensen die anders buiten de boot vallen. Zo ontstaat er een duurzaam en schaalbaar model.

“Zorg dat sociaal ondernemen geen ‘hobby’ is van één betrokken collega, maar een structureel onderdeel van je organisatie”

Niet elk bedrijf is hetzelfde. En dat is precies de kracht. ISS heeft zijn kracht in mensgericht werk. Elke organisatie heeft zijn eigen unieke kracht — zijn eigen ‘superpower’. Het is zaak om die te ontdekken en te benutten. Dat is het begin van écht impact maken.”

Doe het samen: partnerschap als sleutel tot succes

“Inclusief werkgeverschap doe je niet alleen. Niemand heeft alle kennis of ervaring in huis. Ook wij niet. Daarom werken we samen met gespecialiseerde partners, bijvoorbeeld op het gebied van jobcoaching. Zo zorgen we dat mensen die bij ons binnenkomen, de begeleiding krijgen die ze nodig hebben — op een manier die werkt.”

Diversiteit en sociaal ondernemen: meer dan een mooi streven

“Bij veel organisaties is inclusie een thema dat steeds vaker op de agenda staat. Maar bij ISS gaat het verder dan dat. Diversiteit is geen checkbox die je afvinkt — het is een krachtbron! In teams waarin mensen met verschillende achtergronden samenwerken, zie je het direct terug: het leidt tot meer creativiteit, innovatie én onderlinge betrokkenheid. Dat is niet zomaar een idee, dat is onze dagelijkse realiteit.

Natuurlijk, een divers team vraagt soms om aanpassing. Werken met collega’s die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, brengt in het begin soms uitdagingen met zich mee. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is onbetaalbaar. Die collega’s brengen vaak een gedrevenheid mee die aanstekelijk werkt. Ze zijn gemotiveerd, toegewijd, en willen het echt goed doen, ongeacht wat er speelt in hun leven. Dat doet iets met het hele team. Het inspireert. Collega’s die zich misschien eerder bij een griepje hadden afgemeld, kiezen er nu vaker voor toch te komen: “Als zij het kunnen, dan kan ik het ook”, dat idee. Die verbondenheid en die gedeelde inzet, daar draait het om.”

Van PSO-certificering naar duurzame impact

“De eerste keer dat we PSO-gecertificeerd werden, deden we alles in eigen huis. We hadden toen een collega in het team met diepgaande kennis van subsidies en processen, wat enorm hielp. Maar na verloop van tijd vertrok deze collega, en daarmee merkten we ook hoe kwetsbaar zo’n proces kan zijn.

Daarom kozen we bij de hercertificering voor een andere aanpak. We besloten samen te werken met Robidus. Die keuze heeft ons veel gebracht: rust, overzicht, en vooral toegang tot kennis die we intern niet meer paraat hadden.

Onze samenwerking met Robidus, en met name met PSO-specialist Petra Kamping, heeft daarin het verschil gemaakt. Van inzicht in de juiste data tot begeleiding tijdens het auditproces — het liep deze keer soepeler en met meer resultaat. Je merkt: expertise maakt echt het verschil.”

De toekomst van sociaal ondernemen: verder dan de grens

“Als we kijken naar de toekomst van sociaal ondernemen, dan weten we één ding zeker: we zijn nog lang niet klaar. Wereldwijd zie je dat inclusie en diversiteit onder druk staan. De recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten hebben wereldwijd impact op het debat en de praktijk rondom sociaal ondernemen. Maar bij ISS kiezen we er bewust voor om door te gaan — sterker nog, we willen onze inzet vergroten. Niet alleen omdat het goed voelt, maar omdat het nodig is.

Onze Deense group CEO heeft dat recentelijk nog eens duidelijk onderstreept: sociaal ondernemen zit in ons DNA. We kunnen niet anders en we willen niet anders. Naast zijn rol in Nederland geeft Robert leiding aan de wereldwijde ERG Abilities (employee resource group) van ISS. Dit is een projectteam wat over alle landen waar ISS actief beleid maakt op sociale duurzaamheid. We zijn in gesprek met collega’s in andere Europese landen om te kijken hoe we net als in Nederland leerwerktrajecten en participatieprojecten ook daar van de grond kunnen krijgen. Onze ambitie hierbij? Over grenzen heen grote sociale impact creëren.”

Tot slot: de tips van Robert Oosting van ISS:

Sta je aan de start van sociaal ondernemen? Laat je inspireren door deze tips van Robert:

  1. Sociaal ondernemen is geen bijzaak of project aan de zijkant. Het is een bewuste keuze om inclusie structureel te verankeren in je organisatie. Niet omdat het moet, maar omdat het werkt.

  2. Of je nu groot of klein bent, lokaal of internationaal: ieder bedrijf heeft een eigen kracht waarmee het verschil kan maken. De uitdaging is om die kracht te herkennen én te benutten.

  3. Sociaal ondernemen doe je samen: door partnerschappen aan te gaan, kennis te delen en vol te houden – juist als het lastig wordt.

  4. Door te blijven geloven in mensen. Want als je mensen een echte kans geeft, dan krijg je er betrokkenheid, veerkracht en waardevolle diversiteit voor terug. Dat is geen kostenpost, maar een investering in de toekomst.

Meer lezen over waarom sociaal ondernemen loont?

In een veranderende arbeidsmarkt wordt sociaal ondernemen steeds relevanter. Bezoek voor meer waardevolle inzichten en praktische tips onze speciale pagina: PSO: Dé stap naar sociaal ondernemen · Robidus