Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Verzuimpreventie: help werknemers beter te worden

Het ziekteverzuim in Nederland is in jaren niet zo hoog geweest. In het tweede kwartaal van 2022 meette het CBS een verzuimpercentage van 6,3%. Dit is het hoogst gemeten verzuimpercentage ooit. Geen record om trots op te zijn. Als werkgever ervaart u natuurlijk ook deze gevolgen. Het is moeilijk uw bezetting rond te krijgen en optimaal te functioneren. Als werkgever kunt u verzuimpreventie inzetten om de trend te doorbreken. 

Bij het schrijven van dit artikel waren de algemene verzuimcijfers van het derde kwartaal nog niet gepubliceerd. Onderzoeksbureau Vernet heeft wel de cijfers specifiek voor de sector Zorg bekend gemaakt: in het derde kwartaal 2022 kende de Zorgsector een verzuimpercentage van 7,4%, ten opzichte van 6,6% in dezelfde periode vorig jaar. 

Wat is de oorzaak van verzuim? 

Werkdruk en werkstress worden door werknemers in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 aangegeven als de belangrijkste reden dat ze zich ziekmelden. Welke arbeidsomstandigheden stress geven en welke mate van stress dit met zich meebrengt is afhankelijk van de werknemer. In uw organisatie zullen er werknemers zijn die nagenoeg hetzelfde werk doen, terwijl de een meer stress ervaart dan de ander. De privésituatie, opleiding of ambitie van de werknemer hebben hier allemaal invloed op. 

Verzuimpreventie

Voor de individuele werknemer is de drempel om hulp te zoeken bij klachten vaak hoog. Zeker als deze klachten of signalen niet direct duidelijk zijn. Door de waan van de dag komt men er niet aan toe om een afspraak in te plannen bij bijvoorbeeld de huisarts of een specialist. Voor een werknemer met stressgerelateerde klachten of iemand die levensvragen heeft, over bijvoorbeeld zingeving of het maken van keuzes voor de toekomst, is de stap naar externe hulp vaak erg groot. Dit terwijl een paar gesprekken met een coach mensen al op weg kan helpen of hun zorgen wegneemt. 

Als u zich bezighoudt met het verlagen van het verzuim binnen uw organisatie, zult u dan ook oog moeten hebben voor verzuimpreventie gericht op de individuele werknemer. Welke zorgen heeft uw werknemer? Welke klachten zijn er en wat speelt er in het privéleven van de werknemer? Deze vragen zijn van belang voor een goede verzuimpreventie maar kunnen schuren met de privacyregels.

Verzuimpreventie op individueel niveau

Om u te helpen met de verzuimpreventie hebben Robidus en Aegon, in samenwerking met Teladoc, de applicatie LifeCheck ontwikkeld dat zich richt op het voorkomen van uitval bij de individuele werknemer. LifeCheck biedt werknemers snel en vertrouwd gezondheidsadvies. Zij kunnen via LifeCheck direct in contact komen met professionals om fysieke of mentale klachten te bespreken. Deze professionals kunnen zorgen wegnemen, adviezen geven of verwijzen naar de eigen huisarts of een andere specialist wanneer dat nodig is.

Hierbij helpt LifeCheck u met verzuimpreventie en het snel signaleren en wegnemen van klachten. Om deze klachten bij werknemers te voorkomen biedt LifeCheck tevens verschillende levensstijlprogramma’s om fitter te worden, op een gezonde manier gewicht te verliezen of te stoppen met roken. 

Verzuimpreventie als arbeidsvoorwaarde

Met LifeCheck biedt u uw werknemers niet alleen een mooi extraatje in de arbeidsvoorwaarden, maar helpt u ook gelijk uw organisatie met het verlagen van het verzuimpercentage.

Benieuwd wat LifeCheck kan betekenen

Benieuwd wat LifeCheck kan betekenen voor uw werknemers en uw organisatie? Ga dan naar lifecheck.nu  

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie