Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blog

> 70% van Nederlandse bedrijven gaat voor inclusiviteit

Sommige werknemers hebben een lagere productiviteit of een hoger risico op uitval. Om iedereen een eerlijke kans te geven op de arbeidsmarkt, heeft de overheid diverse subsidies en regelingen geïntroduceerd. Deze bestaan uit stimuleringsregelingen om kwetsbare doelgroepen aan te nemen en uit regelingen die compenseren bij uitval. De experts van Robidus ondersteunen u bij het optimaal inzetten van deze regelingen. Om zo actief te werken aan inclusiviteit. 

Recent onderzoek van PageGroup laat zien dat 71% van Nederlandse bedrijven initiatieven ontwikkelt om inclusiviteit op de werkvloer te bevorderen. Een flinke toename in vergelijking met 2018, toen lag dit percentage nog op 62%. Toch blijkt dat het ontwikkelen van een inclusiviteitsbeleid lastig is. Het geeft niet alleen extra verantwoordelijkheden, binnen bedrijven mist vaak de benodigde kennis en middelen om zo’n beleid op de juiste manier uit te voeren. Om alles uit uw inclusiviteitsbeleid te halen, is het verstandig om SV-regelingen optimaal te benutten. Maar ook dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. 

Complexiteit van SV-regelingen

Deze drie facetten maken het benutten van SV-regelingen complex: 

 • Ten eerste: de veelvoud aan doelgroepen. Elke regeling kent eigen doelgroepen, financiering en uitvoerinskenmerken die continu veranderen.
 • Ten tweede: de arbeidsintensiviteit. Elke regeling kent eigen procedures en deadlines. Voldoen aan de juiste voorwaarden en administratieve eisen is tijdrovend. 
 • Ten derde: routine opbouwen is lastig. De meeste processen komen weinig voor in uw organisatie. Het realiseren van routine en continuïteit is daardoor ingewikkeld. 

Een externe partij biedt uitkomst voor deze complexiteit. Specialisten volgen ontwikkelingen rondom SV-regelingen namelijk op de voet. Intern hoeft u hier geen kennis voor in huis te hebben. Daarnaast zet Robidus robotisering in om alle administratieve taken uit te voeren. Zoals het uitvragen van de arbeidsgehandicapte status, het verwerken UWV-beschikkingen of het aanvragen van compensatieregelingen. Zo loopt u als organisatie geen subsidies mis, kunt u focussen op uw werknemers en actief werken aan inclusiviteit. 

Albert Heijn werkt actief aan inclusiviteit

Albert Heijn werkt samen met Robidus aan inclusiviteit. Simone Jansen, Manager Inclusie vertelt: “We hebben het jaren zelf gedaan, maar op een gegeven moment realiseerden we ons dat we beter de krachten konden bundelen. Robidus is gespecialiseerd in de kant van de subsidie en doordat zij dit ons uit handen nemen, kunnen wij onze tijd inzetten op de gebieden waar we goed in zijn. Samen hebben we mooie resultaten behaald. Het lijkt dan over subsidies en geld te gaan, maar uiteindelijk gaat het om inclusiviteit. We hebben een business case ontwikkeld en op basis hiervan zorgen we dat de subsidies terugvloeien naar het team en de mensen die bij ons werken. We zorgen dus dat het geld terechtkomt waar het hoort. Door die subsidies kunnen we er tevens voor zorgen dat mensen op hun eigen niveau en op hun eigen tempo het werk kunnen doen. Of we kunnen speciale e-Learning-programma’s opzetten.” Albert Heijn ontving, net als Robidus, voor het inzetbaarheidsbeleid een PSO-certificering.

10 voordelen van inclusiviteit 

Excuses om niet te kiezen voor een inclusiviteit, zijn er nauwelijks meer. Daarnaast levert het u vele voordelen op. We zetten de tien belangrijkste voor u op een rij: 

 • Door te werken aan inclusiviteit, voelen werknemers zich meer betrokken. 
 • Door diversiteit in uw organisatie worden talenten van iedereen beter benut.
 • Diversiteit bevordert de samenhang en verbetert de onderlinge communicatie. 
 • De algemene productiviteit van werknemers is hoger in een inclusieve organisatie. 
 • Waar meerdere intellectuelen samenkomen, ontstaan eerder oplossingen. 
 • Een organisatie die talenten weet te (ver)binden, profiteert van concurrentievoordeel. 
 • Een divers personeelsbestand verbetert het imago van uw organisatie. 
 • Een inclusieve organisatie is een bedrijf waar mensen willen én blijven werken.
 • Een hogere productiviteit leidt op de lange termijn tot een hoger bedrijfsresultaat. 
 • Investeerders, klanten en opdrachtgevers kiezen vaker voor een inclusief bedrijf. 

WILT U MEER INFORMATIE? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.