Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Besteedt HR meer aandacht aan inzetbaarheid door corona?

De coronacrisis wijst bedrijven op de noodzaak om actief in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Dit blijkt uit het inzetbaarheidsonderzoek 2020 van Robidus en HR Praktijk. Vorig jaar had circa een kwart van de organisaties een inzetbaarheidsbeleid, nu is dat bijna de helft. Toch blijft het vaak bij een beleid. De helft van de respondenten geeft namelijk aan dat er geen extra maatregelen worden genomen om medewerkers te ondersteunen in de nieuwe coronasituatie.

Het coronavirus heeft op diverse manieren tot grote veranderingen geleid. Waar voorheen mondjesmaat thuis werd gewerkt, werd dat vanaf eind maart in één keer heel normaal. Een grote verandering voor de thuissituatie van de medewerker, maar ook voor HR-afdelingen. Robidus en HR Praktijk vroegen aan 120 HR-professionals wat zij doen om medewerkers inzetbaar te houden.

Faciliteren van thuiswerkplek

Ruim 60% van de organisaties heeft de afgelopen maanden, vanwege het coronavirus, de werkomgeving aangepast. Met name het thuiswerken is gefaciliteerd: in de helft van de organisaties is namelijk 50% of meer van de medewerkers thuis gaan werken, zo blijkt uit het onderzoek.

Prioriteit HR voor thuiswerkers

De HR-professional ziet mentale problemen als groter potentieel verzuimrisico dan voorgaande jaren (67% in 2020 ten opzichte van 48% in 2019). Toch besteedt HR niet meer tijd aan duurzame inzetbaarheid. Net als vorig jaar meldt ruim de helft van de respondenten dat HR tussen de 1% en 9% van de werktijd aan issues rondom inzetbaarheid besteedt. Een belangrijke ontwikkeling is wel dat de groep die aangeeft geen tijd aan duurzame inzetbaarheid te besteden flink is afgenomen: van 12,7% in 2019 naar 3,9% in 2020.

Investeer meer tijd in werknemers 

Vorig jaar liet 44,8% van de ondervraagden weten geen enkel beleid te hebben op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Dit jaar daalde dat percentage naar 24,3%. Wellicht is een deel van deze groep door de coronacrisis gewezen op de noodzaak om actief in te zetten op duurzame inzetbaarheid. Voor werkgevers is deze inzetbaarheid belangrijk omdat de kosten van niet inzetbaar personeel worden toegerekend aan de organisatie.

Meer weten? Lees ook eens deze blog: 

66% van de werkgevers meet effectiviteit inzetbaarheid-maatregelen niet

Mentale gezondheid van thuiswerkers staat niet op HR-agenda

Inzetbaarheidsrapport

Wat doen Nederlandse HR-professionals om werknemers inzetbaar te houden?

Robidus en HR Praktijk brengen jaarlijks de feitelijke ‘stand in het land’ in kaart als het gaat om het streven naar een gezonde werkomgeving en vitale medewerkers. Met dit onderzoek geven wij meer inzicht in de wijze waarop HR duurzame inzetbaarheid stimuleert en bieden we HR-professionals extra houvast bij het nemen van beslissingen in de eigen organisatie.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Maandelijks het laatste nieuws in uw mailbox

Word casemanager taakdelegatie

Wil je graag zieke medewerkers ondersteunen bij hun herstel, maar heb je nog geen ervaring als casemanager? Dan is dit jouw kans! Start bij Obra, de arbodienst van Robidus, met een uniek leer-werktraject. Leer het vak en ga direct aan de slag.