Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blog

Hoe ondersteunt u werknemers met financiële problemen?

De kosten voor het levensonderhoud worden steeds hoger. Boodschappen worden duurder, de energieprijzen rijzen de pan uit en de inflatie blijft maar stijgen. Ook uw werknemers ervaren deze steeds hogere kosten. Zelfs tot het punt dat ze financiële problemen ervaren. Robidus deed een rondvraag bij klanten. Het aantal loonbeslagen en de verzoeken om een voorschot op het salaris zijn verdubbeld. 

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de financiële situatie van uw werknemers, maar veroorzaakt in veel gevallen ook stress. Dit heeft invloed op hun mentale en fysieke gezondheid. Als werkgever ervaart u dit in een verhoging van het verzuimcijfer en medewerkers die hun werk niet goed uit voeren. 

Ondersteun werknemers met financiële problemen

Werknemers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie en eventuele schulden. Toch wilt u als werkgever graag ondersteuning bieden en het welzijn bevorderen. Geldzorgen hebben immers invloed op de werkprestaties en het verzuim binnen uw organisatie. En hoewel u de inflatie en de hoge kosten voor levensonderhoud niet kunt veranderen, kunt u ook in deze situatie bijdragen aan het arbeidsperspectief van uw werknemers. 

Hoe herkent u financiële problemen bij werknemers

Het herkennen van eventuele financiële problemen bij uw werknemer is niet altijd eenvoudig. Toch zijn er meestal wel signalen die hierop wijzen. Bijvoorbeeld als een werknemer regelmatig vraagt om over te werken, een voorschot wil op het loon of het vakantiegeld wil laten uitbetalen. 

Daarnaast kunt u het dus herkennen aan een hoger verzuim van een werknemer, of verminderde werkprestaties. Ook een terughoudende houding of een slechtere uiterlijke verzorging kunnen signalen zijn voor financiële problemen. 

Hoe u bijdraagt bij financiële problemen

Als werkgever hoeft u niet meteen klaar te staan met hogere lonen of bonussen om uw werknemer te ondersteunen. Ook op het eerste gezicht kleinere initiatieven dragen namelijk bij aan het ontzorgen van uw werknemers. Denk hierbij aan het aanbieden van gratis lunches op werk, om zo de kosten van boodschappen te verlagen. Maar ook een energievergoeding draagt hieraan bij. Het nadeel van deze oplossingen is dat het niet de oorzaak van het probleem oplost, maar alleen de symptomen bestrijdt. Het moment dat u stopt met deze maatregelen, komen de geldzorgen voor uw werknemer terug.

Budgetcoach inschakelen bij financiële problemen

Een structurele oplossing is het inschakelen van een budgetcoach. Via LifeCheck geeft u werknemers de kans om vragen te stellen over hun financiële situatie aan een ervaren budgetcoach. Ook krijgen ze handvatten die ze in kunnen zetten om beter rond te komen. Het voordeel van deze ondersteuning is dat uw werknemer hier ook op lange termijn profijt van heeft. 

De budgetcoach zorgt er samen met uw werknemer voor om de zaken weer op orde te brengen. Dit resulteert in minder zorgen en stress bij uw werknemer. Hierdoor voorkomt u uitval en beïnvloedt u de financiële situatie van uw werknemer, niet de werkprestatie.

Interventies

Meer weten over het inzetten van een budgetcoach?

Robidus biedt Interventies aan als een budgetcoach. Wilt u meer weten over hoe we dit doen en wat dit bijdraag aan uw organisatie, lees dan verder.

Op de hoogte blijven van al het Nieuws rondom sociale zekerheid?

Vul hieronder uw gegevens in om u in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Word casemanager taakdelegatie